У Польщі почалися протести через фактичну заборону абортів: затримані 15 осіб

Суд Польщі наклав нові обмеження на проведення абортів у країні. З 1993 року мешканки Польщі могли зробити аборт лише у випадку згвалтування, інцесту та загрози життю під час вагітності. Тепер аборт через дефект плода також вважається незаконним. Про це повідомляє ВВС.

«Сьогодні в пам’ять про Івана Павла II на його батьківщині цивілізація Життя торжествує над цивілізацією Смерті. Ми покінчили з вбивством беззахисних, зі спадщиною тоталітарних режимів ХХ століття», — прокоментував рішення депутат польського сейму Томаш Зімковський.

У свою чергу Дуня Міятович, уповноважена Ради Європи з прав людини в Польщі, назвала рішення «сумною новиною для всіх захисників прав жінок». «Виключення практично будь-якої легальної можливості абортів у Польщі — це заборона і насильство над правами людини», — написала вона в себе у твіттері.

З нею згодна віцеспікерка сейму Малгожата Кідава-Блонська: «Пекло для жінок. Ось що означає сьогодні рішення політизованого Конституційного суду».

Увечері 22 жовтня, після рішення суду, сотні людей вийшли на пікет біля будинку віцепрем’єра Польщі Ярослава Качинського. Поліція застосувала проти учасників протесту фізичну силу і сльозогінний газ. Прессекретар поліції заявив, що за порушення карантину і напад на правоохоронців затримали 15 мітингувальників.

Protest Against Abortion Law Ruling By Top Court In Poland
POLAND-POLITICS-LAW-ABORTION
Women Strike Against Banning Legal Abortions In Poland

У 2016 році парламент проголосував у першому читанні за посилення закону, що передбачає кримінальну відповідальність за нелегальні аборти. Це рішення викликало бурю протестів, в яких взяли участь близько 30 тисяч жінок по всій країні.


Фото: Wojtek Radwanski / AFP

Нове та Найкраще

6 191

652

581
929
Більше матеріалів