У Південній Кореї хочуть запровадити кримінальну відповідальність за «спермотероризм»

Влада Південної Кореї працює над поправками до закону, які зроблять «спермотероризм» кримінально караним злочином, повідомляє The Guardian. Рішення було прийнято після низки спірних судових вироків, згідно з якими чоловіків, що еякулювали на жіночий одяг і особисті речі, змушували компенсувати матеріальні збитки, але не вважали сексуальними злочинцями.

У світлі глобального руху #MeToo подібний запобіжний захід розкритикували за надмірну м’якість та ігнорування сексуального складу злочину. Південнокорейські активісти наполягають на тому, що у країні немає необхідної правової бази для покарання за «спермотероризм».

Одним із показових випадків є інцидент 2019 року, коли чоловік забруднив спермою туфлі потерпілої, але не був звинувачений у домаганнях і порушенні прав жінки — злочинцю виписали штраф у розмірі 500 тисяч вон ($435). Також у 2019-му іншого правопорушника засудили до трьох років тюремного ув’язнення за «спробу нанесення тілесних ушкоджень» після того, як він додав до кави жінки, яка відмовилася вступати з ним в інтимний зв’язок, афродизіаки, проносне і власне сім’я.

Випадок не визнали сексуальним злочином, оскільки не був встановлений факт фізичного насильства: відповідно до діючих законів, тільки зґвалтування, залякування і чіпляння підпадають під цю категорію. Крім того, кримінальне покарання передбачене за сексуальні домагання в інтернеті. Місцеві ЗМІ повідомляють про безліч подібних інцидентів, спрямованих проти жінок. Активісти вважають, що існуючі закони не гарантують потерпілим необхідного захисту, а злочинцям — справедливого покарання, що призводить до зростання кількості сексуальних правопорушень.

Нове та Найкраще

6 164

647

576
920
Більше матеріалів