Суд заборонив поширення книги Вахтанга Кіпіані про Василя Стуса

Сьогодні, 19 жовтня, Дарницький районний суд Києва заборонив поширення книги Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» за позовом Віктора Медведчука. Про це повідомляє «Суспільне» з посиланням на адвоката Кіпіані, В’ячеслава Якубенка.

Книга «Справа Василя Стуса» надійшла у продаж у травні минулого року. У ній журналіст і письменник Вахтанг Кіпіані розповідав про суд над поетом Василем Стусом у травні 1980-го. Адвокатом Стуса виступав Віктор Медведчук, нині політик і лідер партії «Опозиційна платформа — За життя». Стус відмовлявся від адвоката і хотів захищати себе сам, через що був відсторонений від слухання. У результаті поета засудили до десяти років примусових робіт і п’яти років заслання у трудовому таборі Кучино.

У вересні Медведчук подав до суду на Кіпіані, стверджуючи, що дев’ять епізодів «Справи Василя Стуса» не відповідають дійсності та принижують його честь і гідність. Політик зажадав заборонити поширення книги «будь-яким чином на будь-якій території».

Суд задовольнив позов Медведчука частково. Він визнав три фрагменти книги недостовірними, а у трьох інших заборонив використовувати ім’я політика як персонажа твору без його згоди. Рішення не поширюється на екземпляри «Справи Василя Стуса», які вже є в бібліотеках або у приватній власності. Сам Вахтанг Кіпіані заявив, що не буде вибачатися перед Медведчуком і не збирається прибирати з книги заборонені фрагменти.

Василя Стуса вважають одним із найактивніших представників дисидентського руху в Україні. Поет публічно засуджував арешти представників української інтелігенції, зокрема під час прем’єри фільму Сергія Параджанова «Тіні забутих предків» у кінотеатрі «Україна» 4 вересня 1965 року.

Уперше Стуса заарештували в січні 1972-го. Поет провів дев’ять місяців у слідчому ізоляторі. У цей період він створив свою останню прижиттєву збірку — «Час творчості». Після повторного арешту в 1980 році Стус оголосив голодування. Поет загинув 4 вересня 1985-го від зупинки серця (офіційна версія).

Василя Стуса називають одним із головних представників модернізму в українській поезії. За життя він видав чотири збірки. П’ята, «Палімпсести», вийшла посмертно в 1986 році.

Нове та Найкраще

6 043

594

550
885
Більше матеріалів