Скульптуру японської художниці Яйої Кусами змило в море тайфуном

Скульптуру японської художниці Яйої Кусами «Жовтий гарбуз», встановлену на березі острова Наосіма у префектурі Кагава, змило в море під час тайфуну 9 серпня, повідомляє Artnet. Роботу, вартість якої перевищує мільйон доларів, пошкодили сильний вітер і хвилі, проте її вдалося виловити біля берега. Твір передали культурному центру Benesse Art Site, який займеться реставрацією скульптури.

Наосіма відомий своєю новаторською архітектурою та виставками сучасного мистецтва. «Жовтий гарбуз» встановили на острові в 1994 році, і відтоді він став однією з головних визначних пам’яток для туристів.

Висота роботи, виконаної в пізнаваному стилі художниці, сягає майже двох метрів. Зазвичай її не закріплюють на підставці занадто щільно, щоб у разі загрози тайфуну зняти і перевезти до безпечного місця. Однак цього разу шторм на острові почався раптово. Скульптуру кілька разів вдарило об каміння, що призвело до появи тріщини і порушення цілісності конструкції. Після реставрації роботу планують знову виставити на публічний огляд.

У червні на аукціоні Christie’s продали аналогічний твір Кусами, що зображує жовтий гарбуз у чорну цятку, за $3,7 мільйона. А місяцем раніше іншу подібну скульптуру авторки придбали на торгах Sotheby’s за $2 мільйони.

Яйої Кусама — одна з найвідоміших художниць сучасності, яка використовує у своїй практиці елементи мінімалізму, сюрреалізму, поп-арту й абстрактного експресіонізму. Кусама страждає на психічні захворювання. На початку своєї кар’єри під впливом галюцинацій художниця почала покривати полотна і поверхні предметів малюнком у горошок, який став її відмінною рисою. Згодом Яйої Кусама використала принт для створення численних інсталяцій, скульптур і полотен.

Нове та Найкраще

6 200

658

583
937
Більше матеріалів