У США мисливець за скарбами опинився у в’язниці. Він вийде, тільки якщо розповість, де золоті монети

У січні виповниться п’ять років відтоді, як американський мисливець за скарбами Томмі Томпсон опинився у федеральній в’язниці. Чоловік давно міг би вийти на свободу, якби розкрив місцезнаходження 500 золотих монет, які зникли при історичній корабельній аварії, але відмовився співпрацювати зі слідством, повідомляє New York Post.

На останньому слуханні Томпсон заявив, що не знає, де знаходиться золото, і відчуває, що у нього немає ключа до власної свободи. У 1988 році дослідник виявив судно S.S. Central America, яке затонуло біля берегів Південної Кароліни в середині XIX століття, — вважають, що на його борту були тисячі фунтів дорогоцінних металів.

Група інвесторів заплатила Томпсону $12,7 мільйона, щоб знайти «золотий корабель», але так і не отримала нічого натомість — понад 160 людей пред’явили до чоловіка позов. У 2012 році федеральний суд США зобов’язав його розкрити місцезнаходження цінних історичних монет, вартість яких оцінюють у суму від $2 до $4 мільйонів, але замість цього Томпсон утік до Флориди. Він три роки переховувався від влади зі своєю дівчиною, поки поліція не вистежила його і не затримала в готелі Hilton у Бока-Ратон на початку 2015-го.

Американець визнав свою провину в неявці до суду і згідно з вердиктом отримав два роки позбавлення волі та штраф у розмірі $250 тисяч. У рамках угоди зі слідством Томпсон повинен був розповісти, де знаходиться скарб S.S. Central America, і допомогти зацікавленим сторонам знайти монети, проте дослідник кілька разів відмовлявся це зробити. У результаті чоловіка звинуватили в неповазі до суду і постановили, що він буде щодня платити штраф в розмірі $1 000 і залишиться у в’язниці, доки не дасть відповіді на питання слідства.

68-річний мисливець за скарбами все ще відбуває покарання і вже заборгував державі $1,8 мільйона. Він стверджує, що не може нічого розповісти, тому що страждає на рідкісну форму синдрому хронічної втоми, яка викликає проблеми з короткочасною пам’яттю. Федеральні обвинувачі не вірять історії Томпсона. У 2020-му дослідника відмовилися випустити з в’язниці, незважаючи на його побоювання заразитися коронавірусом. Адвокати інвесторів Томпсона наполягають, що йому нема кого звинувачувати в ситуації, що склалася, крім себе.

Нове та Найкраще

6 161

644

575
917
Більше матеріалів