Голос Вела Кілмера відтворили за допомогою штучного інтелекту — актор перестав говорити через рак гортані

У 2014-му американський актор Вел Кілмер, відомий за фільмами «Святий», «Дорз» і «Бетмен назавжди», втратив голос внаслідок раку гортані — через сім років британська компанія Sonatic частково повернула йому здатність говорити завдяки технології на основі штучного інтелекту, повідомляє Screen Rant.

Розробники використовували архівні записи голосу актора з фільмів за його участі, видаливши сторонні шуми і пропустивши аудіо через спеціальний додаток Voice Engine. Після цього у програму завантажили текст, який міг би вимовляти Вел Кілмер. Нейромережа створила сорок варіантів голосу артиста — з них він обрав найбільш підходящий.

У липні Кілмер представив документальний біографічний фільм «Вел», створений студією Amazon. У ньому 61-річний актор згадує про розвиток своєї кар’єри, найбільш значущі ролі та особисті виклики. На момент створення картини технологія Sonatic ще не була готова, тому у стрічці звучать старі розмовні записи артиста, а в якості оповідача виступив його син, Джек Кілмер.

«Можливість розповісти свою історію автентичним і знайомим голосом — неймовірно цінний дар», — підкреслив актор. У Sonatic уточнюють, що Вел Кілмер зможе використовувати технологію як у повсякденному житті, так і на знімальному майданчику, що дасть йому нові можливості, незважаючи на пережиту трахеотомію. Після операції артист зробив трирічну перерву, але потім знову повернувся на екран, знявшись у картинах «Пісня за піснею», «Сніговик», «Доглядач» і «Топ Ган: Меверік».

Нове та Найкраще

6 164

647

576
920
Більше матеріалів