«Відвідувати пам’ятки необов’язково»: таліби заборонили жінкам приходити у парк

У Афганістані жінкам заборонили відвідувати один із найпопулярніших парків країни — Банд-е-Амір у провінції Баміан. Таке рішення прийняло Міністерство пропаганди доброчесності та запобігання пороку через те, що жінки, які відвідували парк, неправильно носили хіджаб.

Банд-е-Амір являє собою ланцюг із шести озер у гірській пустелі. У 2009 році на цьому місці було створено національний парк. Разом із долиною Баміан, де стоять величезні статуї Будди, парк є популярним туристичним місцем, куди раніше приїжджали тисячі відвідувачів з різних куточків світу.

Виконувач обов’язків голови міністерства Мохаммад Халід Ханафі заявив, що відвідування пам’яток не є обов’язковим для жінок, і розпорядився не пускати їх на вході.

Національний парк Банд-е-Амір. Фото: Hema K. Pillalamarri / Flickr

Список заборон для афганських жінок росте. Відтоді як «Талібан» прийшов до влади у 2021 році, уряд закрив більшість середніх шкіл для дівчаток, заборонив жінкам навчатися в університетах і працювати у низці афганських гуманітарних організацій. Також жінкам уже не можна відвідувати лазні, спортзали, ярмарки і деякі парки.

Проте афганки все ще виражають непокору. Наприкінці червня 2023 року «Талібан» заборонив роботу салонів краси у країні. Після цього близько 50 жінок вийшли на протест у Кабулі. Служба безпеки розігнала їх, використовуючи пожежні шланги та електрошокери і стріляючи у повітря.

Нове та Найкраще

6 281

701

601
959
Більше матеріалів