У Вільнюсі та Любліні встановили екрани-портали: тепер жителі міст можуть бачити один одного

У столиці Литви Вільнюсі біля залізничного вокзалу встановили екран, на якому йде пряма трансляція з польського міста Люблін. Такий же екран з’явився і в Любліні — за допомогою пристрою транслюється стрим із Вільнюса, повідомляє The Verge. Тепер жителі двох міст, розташованих на відстані 600 кілометрів, можуть бачити один одного в реальному часі. Екрани мають круглу форму і нагадують портали з науково-фантастичних фільмів.

На думку автора ідеї Бенедіктаса Гіліса, причинами більшості проблем, з якими стикається людство, є не відсутність необхідних знань і технологій. «Причина цього — трайбалізм, брак співчуття і вузьке сприйняття світу, яке часто обмежується нашими національними кордонами», — зазначив Гіліс. Мета проєкту «Портал» — об’єднати людей різних культур, відкинути розбіжності минулого і переосмислити ідею єдності.

Дизайн екрану розробили інженери Центру творчості та інновацій Вільнюського технічного університету імені Гедиміна. На створення пристрою пішло п’ять років. Кругла форма екрану є не тільки відсиланням до наукової фантастики, але і символізує колесо часу. У майбутньому планують встановити такі ж екрани і в інших містах.

Нове та Найкраще

6 038

591

547
880
Більше матеріалів