Репортаж

Війна за мир: Проросійська акція в Берліні зібрала лівих, правих та антиваксерів

24 лютого в Берліні, як і в багатьох інших містах по всьому світу, проходила масштабна акція на підтримку України. А вже наступного дня біля Бранденбурзьких воріт зібралися мітингувальники, які вимагали припинити військову допомогу Україні та піти на переговори, тобто формально виступали за мир, а насправді — підігрували російській пропаганді. Майя Іва побувала на цій події, яку зрештою розкритикували усі.

Берлінський мітинг «Повстання за мир» організували представниця Лівої партії Сара Вагенкнехт та письменниця Аліса Шварцер. Нещодавно вони ж опублікували так званий «Маніфест миру» — петицію з закликами припинити постачання зброї Україні та почати переговори між Києвом і Москвою. Маніфест підписали в тому числі представники правопопулістської партії «Альтернатива для Німеччини». Тож і сам мітинг на підтримку петиції зрештою зібрав як правих, так і ливих, а ще — антиваксерів.

У німецькій пресі маніфест критикували й серед іншого назвали «інструкцією з капітуляції» і «маніфестом покірності»; саму подію також не схвалювали через те, що його авторки відмовляють Україні у праві захищати свою територію від російської агресії. Критикував акцію в першу чергу уряд Німеччини, офіційна позиція якого — якраз допомагати Україні та постачати їй необхідну зброю. Зокрема, віцеканцлер Роберт Габек заявляв, що те, чого вимагають організатори, насправді не мир, а химера та запрошення Путіну нападати на інші країни. Але й від власної Лівої партії Вагенкнехт теж отримала критику — через участь ультраправих в акції.

Хоча більшість плакатів на мітингу відображали традиційну ліву позицію, деякі учасники несли транспаранти з гасломи на кшталт «Американці, повертайтеся додому» чи айдентикою ультраправих. Інші ж узагалі розмахували російською символікою чи плакатами проти носіння масок.

За словами організаторів, під Бранденбурзькими воротами зібралося близько 50 тисяч людей, але поліція нарахувала лише близько 13 тисяч.

Напис на плакаті: «Дружба з Росією! Замість залежності від Америки»
Напис на плакаті: «Війна війні»
Напис на плакаті: «Війна імперіалістській війні. За соціалізм»
«Краще 100 годин дискусії, ніж хвилина стрілянини»
Напис на плакаті: «Це не наша війна»
«Прапор миру». Такі кольорові прапори вперше використали в Італії у 1961 році на протестах проти ядерної зброї
Напис на плакаті: «Солідарність замість расизму. Біженці вітаються. Прийміть російських дезертирів»
Напис німецькою: «Ні Бога, ні господаря, ні батьківщини. Дезертируйте!»
Написи на плакатах: «Америка веде Європу до ядерної війни» та «Це не наша війна»


Фото: Майя Іва, спеціально для Bird in Flight

Нове та Найкраще

647

576

602
921

Більше матеріалів