Світ

Рецептори дотиків і глобальне потепління: Хто отримав Нобелівську премію у 2021 році й чому це важливо

Новий метод створення ліків, пояснення складних процесів, реакції на біль, туга за батьківщиною і боротьба з фейками — спеціально для Bird in Flight науковий журналіст Ілля Кабанов розповідає, за що вручили Нобелівську премію цього року.

Фізіологія та медицина: біль і тепло

Хто отримав: Девід Джуліус й Ардем Патапутян.
За що дали: «за відкриття рецепторів температури і дотику».

Вчені давно намагалися зрозуміти, як працюють органи чуття. Ще в 1967 році Нобелівську премію отримали дослідники, що вивчали зір. У 2004-му премія дісталася авторам, які пояснили принцип дії нюху. Але сприйняття температури і відчуття болю довго залишалися загадкою. Справа в тому, що на відміну від запаху і зору дотик не ізольований в одному органі. Джуліус і Патапутян отримали премію саме за те, що змогли з’ясувати, як тепло, холод і дотики передають сигнали нервовій системі.

Наукова група Девіда Джуліуса використовувала капсаїцин — сполуку з усім знайомого гострого перцю, щоб визначити, який саме білок реагує на високу температуру. Команда Ардема Патапутяна сфокусувалася на пошуку рецептора, що реагує на тиск, — для цього дослідники буквально натискали на окремі нейрони крихітною піпеткою.

Чому це важливо: Ідентифікація больових рецепторів одразу привернула увагу фармацевтичних компаній. Якщо вдасться знайти спосіб заблокувати такі рецептори, можна буде рятувати пацієнтів від хронічного болю. Утім, поки ми не можемо купити в аптеці чарівну пігулку — дослідження досі не призвели до практичного результату. Можливо, нагородження Джуліуса та Патапутяна Нобелівською премією стане імпульсом для нових розробок.

Фізика: клімат і хаос

Хто отримав: Сюкуро Манабе, Клаус Гассельман, Джорджо Парізі.
За що дали: Манабе і Гассельман отримали половину премії за «фізичне моделювання клімату Землі, кількісну оцінку мінливості та надійне прогнозування глобального потепління», а Парізі дісталася друга половина за «відкриття взаємодії безладу і коливань у фізичних системах від атомного до планетарного масштабів».

Наприкінці 1960-х Сюкуро Манабе розробив комп’ютерну модель, яка підтвердила зв’язок між концентрацією вуглекислого газу в атмосфері й потеплінням клімату. Манабе був справжнім першопрохідцем в моделюванні клімату, а проведені ним дослідження надихнули кілька поколінь вчених, у тому числі Клауса Гассельмана, з яким він розділив половину Нобелівської премії. Його робота допомогла з’ясувати, як зміна клімату впливає на посуху, аномальну спеку і сильні зливи.

Якщо дослідження Манабе і Гассельмана безпосередньо пов’язані з кліматом, то відкриття закономірності в поведінці невпорядкованих складних матеріалів, зроблене Джорджо Парізі, має відношення одразу до безлічі сфер. Його рівняння однаково добре описують як рух елементарних частинок, так і взаємодію птахів у польоті.

Джорджо Парізі. Фото: Alberto PizzoliI / AFP

Чому це важливо: Нобелівські лауреати 2021-го знайшли прихований порядок в уявній хаотичності складних фізичних систем і запропонували інструменти, що допомагають передбачати їхню поведінку в довгостроковій перспективі. Ці дослідження дозволили будувати точні прогнози кліматичних змін, які давно підтверджуються спостереженнями. Протягом десятиліть вчені, ґрунтуючись на моделях Манабе і його послідовників, попереджали про небезпеку глобального потепління. Здається, у 2021 році світ нарешті готовий із ними погодитися.

Хімія: речовини та реакції

Хто отримав: Бенджамін Ліст і Девід Макміллан.
За що дали: «за розвиток асиметричного органокаталізу».

Складні слова в офіційному формулюванні означають, насправді, просту річ: лауреати придумали спосіб створювати молекули, змінивши органічну хімію.

У 2000 році Бенджамін Ліст і Девід Макміллан незалежно один від одного розробили новий тип каталізу з використанням органічних молекул. Каталіз — це, якщо спростити, прискорення хімічної реакції, а каталізатор — речовина, яка впливає на реакцію, але не витрачається у процесі. Ліст і Макміллан знайшли органічні каталізатори, які діють не гірше за традиційні металеві, але при цьому екологічніші та простіші в роботі. По суті, вчені відтворили в лабораторних умовах хімічні процеси, що проходять у живих організмах.

GERMANY-SWEDEN-NOBEL-CHEMISTRY_nobel
Бенджамін Ліст. Фото: Ina Fassbender / AFP
Princeton University's David MacMillan Awarded Nobel Prize In Chemistry
Девід Макміллан на пресконференції після вручення нагороди. Фото: Kena Betancur / Getty Images / AFP

Чому це важливо: На відміну від минулорічної премії, яку отримали Дженніфер Дудна й Еммануель Шарпантьє за створення популярного методу редагування геномів CRISPR (новини про його застосування з’являються мало не щодня), дослідження лауреатів 2021 року менш відомі широкому загалу.

При цьому органокаталіз — важливий напрямок у хімії, який активно розвивається. Крім іншого, він спростив синтез ліків, розробку нових матеріалів і виробництво сільськогосподарських хімікатів. Вручення Нобелівської премії напевно приверне ще більше талановитих вчених до цієї сфери.

Література: еміграція та пам’ять

Хто отримав: Абдулразак Гурна.
За що дали: «за безкомпромісне й чуттєве викриття наслідків колоніалізму і долі біженців у вирі культур та континентів».

Абдулразак Гурна. Фото: Tolga Akmen / AFP

Чому це важливо: Перемога Абдулразака Гурни здивувала всіх — він не автор бестселерів, не обласканий критиками і досі не отримував помітних літературних нагород. Письменник народився на острові Занзібар, але більше пів століття живе і працює у Великій Британії. Його творчість присвячена, власне, життю в чужій країні й одночасно тузі за залишеною батьківщиною, точніше її образом у пам’яті.

У 2021 року тема еміграції та біженців однаково гостро стоїть у всьому світі: і в Центральній Америці, і в Африці, й у Східній Європі, де люди змушені залишати батьківщину через військові конфлікти, переслідування влади і просто відсутність перспектив. Крах знайомого світу і відсутність ґрунту під ногами — ці мотиви творчості Гурни зрозумілі й тут.

Премія миру: розслідування і переслідування

Хто отримав: Марія Ресса і Дмитро Муратов.
За що дали: «за зусилля щодо захисту свободи слова, яка є необхідною умовою демократії та тривалого миру».

Марія Ресса заснувала видання Rappler, яке не тільки розслідує злочини режиму філіппінського президента Дутерте, а й намагається привернути увагу до ролі Facebook у поширенні дезінформації. Дмитро Муратов — головний редактор «Нової газети», одного з небагатьох незалежних медіа, що збереглися у Росії.

Марія Ресса, 2019 рік. Фото: Ted Aljibe / AFP

Чому це важливо: Мабуть, найбільш символічна премія — хоча лауреатів лише двоє, формулювання Нобелівського комітету можна застосувати до десятків тисяч інших журналістів у всьому світі. Це премія свободі слова в цілому, що особливо важливо зараз, коли атаки на журналістів і блогерів стали повсюдні. А Марія Ресса до того ж виявилася єдиною жінкою серед лауреатів 2021 року. На жаль, Нобелівка залишається майже виключно чоловічим клубом.

Економіка: праця й експерименти

Хто отримав: Девід Кард, Джошуа Ангріст і Гвідо Імбенс.
За що дали: Кард отримав премію за «емпіричний внесок в економіку праці», а Ангріст та Імбенс — за «методологічний внесок в аналіз причинно-наслідкових зв’язків».

По суті, всі три лауреати займалися економічними експериментами. Наприклад, Девід Кард перевіряв, чи призводить підвищення мінімальної заробітної плати до втрати роботи (не обов’язково). А Джошуа Ангріст і Гвідо Імбенс розробили інструменти, які допомагають економістам використовувати реальні ситуації для перевірки теорій.

Чому це важливо: Роботи Карда, Ангріста та Імбенса вплинули на те, як економісти проводять дослідження, а разом із тим наблизили економічну теорію до звичайних людей. Замість незрозумілих формул й абстрактних гіпотез — можливість отримати прості відповіді на складні запитання, наприклад як додаткова освіта впливає на дохід або як обмеження міграції пов’язане з добробутом суспільства.


Фото на обкладинці: Christof Stache / AFP

Нове та Найкраще

644

575

600
916

Більше матеріалів