Світ

Z означає Зло. Як лиходій із коміксів Зорґлуб хотів світ захопити

У бельгійському коміксі «Спіро і Фантазія» є злий геній, який лишає літеру Z усюди: в назві кожного винаходу, у формі будинків та на машинах. Ім’я лиходія ― Зорґлуб, і він існував ще задовго до того, як подібну естетику присвоїли російські загарбники. Співзасновник книжкового магазину Bloop Books Андрій Онищенко розповідає детальніше про цього персонажа.

У популярній культурі легко назбирати загін лиходіїв, чиї імена починаються з літери Z. Це і Жан-Батист Еммануель Зорг — директор фабрики зброї та головний поганець із кінострічки «П’ятий елемент», і невротичний прибулець Зім, який вирішив захопити Землю в однойменному мультфільмі, і представник ксеноморфної раси Зергів із гри StarCraft. Імена лиходіїв невипадково часто починаються з останньої літери алфавіту, бо перевернути світ догори дриґом — хіба не цього зазвичай прагнуть антагоністи?

І все ж до російського вторгнення літера Z мала для нас скоріше позитивні асоціації, наприклад із Зорро, позаяк негативні персонажі зазвичай не перетворювали її на свій бренд. Хіба що у світі франкомовних коміксів давно існує виразна Z-естетика, але оскільки в Україні це маловідомий культурний пласт, розповідаємо про неї докладніше.

Спіро і Фантазія. Біля витоків Z

«Спіро і Фантазія» ― комікс, що виходить у бельгійському видавництві Dupuis із 1938 року до сьогодні. На рівні з Тінтіном та Астеріксом й Обеліксом його герої є культовими для франкомовного світу. Комікс об’єднує багато поколінь читачів, маючи безліч перевидань і кіноадаптацій.

За його тривалу історію над всесвітом «Спіро і Фантазії» працювало багато художників, сценаристів і творчих дуетів. Але Андре Франкен вважається класичним і найбільш плідним автором. Також саме він придумав найхаризматичніших персонажів, серед яких і Зорґлуб — лиходій з великої літери Z.

Зорґлубу десь 45-50 років. Він має темне обличчя, оманливо неохайний вигляд, носить чорну накидку з підкладкою із хутра горностая. Його важко назвати привабливим, але у нього є харизма. Проте почуття гумору, здається, зовсім відсутнє. Зоґлуб легко ображається. А ще має спільну з Юлієм Цезарем та Аленом Делоном звичку — говорить про себе у третій особі. Він їздить на автомобілі DS Citroën, як і президент Франції.

На перший погляд, Зорґлуб виглядає як класичний лиходій: епатажний, кожне слово та дія театралізовані, а амбіції настільки великі, що Землі замало для їхнього втілення. Принаймні, таким він з’являється вперше в 1960 році в номері під назвою Z comme Zorglub. Але чим далі, тим більш незграбним, нервовим стає цей персонаж, часто припускається помилок.

Спочатку Зорґлуб виглядає як класичний лиходій, але чим далі, тим більш незграбним стає цей персонаж, часто припускається помилок.

«Як ви мудро натякнули, я не Зорґлуб… Як мінімум не той, якого ви знаєте! Походячи безпосередньо від його нащадків, я для вас лише свого роду Зорґлуб Молодший. Але я це даю зрозуміти…»
«Контроль часу! Ось моя сила! На світанку 2062 року я назавжди скасував індивідуальне користування приладами вимірювання часу! Годинники, таймери й інші хронометри були негайно замінені на мої сконси часу!»

Зорґлуб завжди хотів довести світу, що є вищим за все людство. Під час навчання він зустрів майстра, який виправдав його очікування, ― графа Шампіньяка. Але, намагаючись справити на нього враження, Зорґлуб наразив на небезпеку інших студентів, за що був виключений.

Почуття Зорґлуба до Шампіньяка неоднозначні. Між двома дослідниками є довіра та захоплення, але і непорозуміння. Зорґлуб шукає схвалення вчителя, при цьому сам постійно втягує графа у загрозливі пригоди. Його манія величі ― небезпечна сила, що загрожує не тільки ворогам, але й друзям Зорґлуба.

Кожен божевільний вчений із коміксів страждає на манію величі, але в усіх вона проявляється по-своєму. Зорґлуб трохи незграбний, але не зовсім безнадійний науковець, він має кілька власних винаходів, однак частіше йому вдається реалізувати чужі. Він любить називати речі використовуючи префікс «зорґл-» — аби ні в кого не лишалося сумнівів, що за геніальний розум стоїть за ними. І вся ця Z-естетика, звісно, відсилає до тоталітарного минулого.

Зорґлуб не зовсім безнадійний науковець, він має кілька власних винаходів, однак частіше йому вдається реалізувати чужі.

Зорґлонд ― головний винахід Зорґлуба, що має гіпнотичний ефект різної сили та здатен скорити кожного волі лиходія. Зорґлонд закорочує нейрони мозку жертви та позбавляє її власної свідомості. З його допомогою Зорґлуб створив свою армію посіпак ― зорґлхомів (жандармів поліції), але він не соромиться мріяти про контроль над усіма людьми у світі. Лиходій навіть написав для них гімн: «Nous sommes les Zorglhommes, c’est notre gloire…» («Ми зорґлхоми, і це наша гордість…»).

За допомогою зорґлонда він також змушує інших науковців віддавати креслення своїх винаходів. Таким чином у його гаражі з’явився зорґлумобіль ― футуристичний червоний корабель і справжня візитівка персонажа.

Звісно, Зорґлуб також потурбувався про мережу баз, де зорґлхоми будують омріяний світ свого диктатора. Відомо принаймні про шість таких: Зорґланд, Зорґрад, Зорґ-Сіті, Зорґ-ле-Бен, Зорґвіль та Зорґбург.

Зорґланг ― вигадана Зорґлубом система письма та мова. Щоб використовувати зорґланг, літери у словах треба розміщувати у протилежному порядку, але не змінювати їх розташування в реченні. У коміксі часто можна зустріти улюблену фразу Зорґлуба «Eviv Bulgroz» («Vive Zorglub» навпаки).

Пригоди Спіро і Фантазії. Темний бік Z
Ти пам’ятаєш, любий читачу? Це було… Але дата не важлива. Людство паралізувало при появі того, чиї ініціали змушували тремтіти, і не треба було навіть вимовляти його ім’я — «Z означає Зорґлуб». Вічне захоплення силою… Електронний диктатор викликав ажіотаж: Фатальний Зантафіо. На щастя, геній графа Шампіньяка, поєднаний з енергією Спіро, зміг перемогти «Тінь Z», тирана швидше, ніж людину. «Йах Ивеж Булґроз!» Тік-так, тік-так, тік-так. Це було вчора, вороги помирилися. Гадали, що вже ніколи не буде чутно, як лунає стукіт підошов, позначених зловісним «Z», втім… Втім, історія, як ідіотка, автоматично повторюється. Ти зрозумів, любий читачу, але вже запізно… Підйом! Настав час пробудження Z.
«Спіро… Ти маєш негайно встати!» «Янможу… боляче від крику…»
«Безпечно!» «…Щоправда, випромінювання вражає базу!» «Ура!» «Ви мені винні мільйон». «От лайно!» «Як звуть цього любителя тварин?» «…Спіро!» «Ви знаєте, що ви щойно розмовляли із голлівудською зіркою Блайс Прейлов’єкі?» «О?.. З таким ім’ям вона мала взяти псевдонім». «Це і є псевдонім, її справжнє ім’я Енджі Вуд, але вона вважала його занадто банальним!» «Тут зібралася вся світова еліта! Перебування на Місяці однозначно буде дуже повчальним!»

У п’ятнадцятому номері «Спіро та Фантазії», де саме вперше з’являється Зорґлуб, винахідник хоче довести всьому світу свою першість. Злий геній скеровує сотні ракет до Місяця, щоб зробити великий напис «Coca-Cola». Але зорґлхоми написали назву саме зорґлангом, тож вийшло «ocaC-olaC».

На час створення цього випуску у Франції були популярні антиглобалістські настрої, і термін «кокаколонізація» означав процес глобалізації. Тому не дивно, що автори випуску Андре Франкен та Мішель Грег зробили Зорґлуба не тільки самовдоволеним лиходієм, але й рукою капіталізму.

У різноманітних варіаціях інших авторів коміксу Зорґлуб стає на добрий бік та допомагає своєму супротивнику графу Шампіньяку і навіть знищує кілька своїх баз. А у 2017 році виходить окрема серія коміксів «Зорґлуб», що оповідає про подорожі вченого та його доньки-андроїда ― винаходу, який пробудив батьківські почуття.

Але все ж світ назавжди запам’ятає Зорґлуба як маніакального, розгубленого й комічного героя, кожен злий план якого приречений на провал. Це чудовий персонаж коміксу, та треба втратити розум, аби втілювати його в життя.


Усі зображення: Dupuis / Mediatoon

Нове та Найкраще

652

582

607
936

Більше матеріалів