У Британському музеї відкрили виставку старожитностей, незаконно вивезених з України

Британський музей 31 травня відкрив для огляду колекцію металевих старожитностей, які були незаконно вивезені з України минулого року. Експонати обіцяють передати Національному музею історії України, коли це буде безпечно, пише The Art Newspaper.

У липні 2021-го британські митники вилучили з поштових відправлень середньовічні ювелірні вироби, які були незаконно придбані й надіслані з України до Великої Британії. Тоді виявили 86 предметів з металу: серед них підвісні хрести, датовані XI—XIV століттями, дискові підвіски, каблучки тощо. Походження цих предметів поки не встановлено.

Об’єкти експонуватимуть в одній із музейних кімнат доти, доки їх не зможуть безпечно повернути в Україну. Також у квітні у Британському музеї відкрилася окрема невелика експозиція українських предметів із його власної колекції.

Директор Британського музею Гартвіг Фішер планує використати скарб для розповіді про війну в Україні. Він запевнив, що його команда разом з іншими організаціями працює, щоб допомогти українським музеям.

За словами гендиректора Національного музею історії України Федіра Андрощука, в останні роки старожитності, знайдені на території країни за допомогою металошукачів, незаконно продавали приватним колекціонерам у Росії, Німеччині та Великій Британії.

Нове та Найкраще

6 220

670

588
946
Більше матеріалів