Кіно

Найдивніша акторка Голлівуду: Чому всі шаленіють від Обрі Плази

Обрі Плаза обзавелася армією фанатів ще після ролі у «Парках та зонах відпочинку», але тепер, після виходу другого сезону «Білого лотоса», вона знову на хвилі популярності. Акторка починала у малобюджетних інді-комедіях, а зараз збирається зіграти у новому фільмі Копполи. Втім, Плаза цікава й поза екраном: і глядачі, і колеги називають її найдивнішою акторкою Голлівуду. Розповідаємо, як вона здобула таку репутацію.

У Обрі Плази видався вдалий рік. Роль у другому сезоні серіалу «Білий лотос» принесла їй номінацію на «Золотий глобус» та нову хвилю популярності. Влітку 2022-го на фестивалі незалежного кіно «Санденс» показали картину «Злочинниця Емілі», де Плаза зіграла головну героїню, а на початку 2023-го на екрани вийшов фільм Гая Річі «Операція „Фортуна“» за участі акторки. Підсумком цього успішного для її кар’єри періоду став виступ на Saturday Night Show (SNL) — щотижневій телепрограмі, де вона колись була стажеркою. «Чи могли б ви уявити це, коли я запізнювалася на годину та ледве робила свою роботу?» — спитала Обрі у колишніх колег по SNL.

Читайте також: Безтурботні канікули не гарантовано: Пасхалки та відсилки у «Білому лотосі»

Плаза народилася у місті Вілмінгтон, штат Делавер. Вона має пуерто-риканське коріння — як і її героїня Гарпер у «Білому лотосі». Обрі вивчала кіновиробництво у Школі мистецтв Тіша при Нью-Йоркському університеті. Ще підлітком вона відвідувала курси імпровізації та надіслала своє резюме у всі відділи SNL, щоб потрапити туди на стажування.

У 20 років у Плази стався інсульт, частину її тіла паралізувало і відняло мову. Тоді друзі дівчини вирішили, що їхня подруга, як завжди, дивно жартує. Майбутній акторці довелося знову вчитися говорити та писати. Можна сказати, що їй пощастило: через молодий вік мозок швидко відновився. Врешті-решт вона все ж таки стала стажеркою на SNL, проте надовго там не затрималася — через чотири місяці їй запропонували звільнитися. Плаза припускає, що це через її невдалий жарт про розп’яття Ісуса. Після цього акторка мала невеликий досвід виступів зі стендапом — вірогідно, звідти та з підліткових курсів імпровізації її здатність перетворювати найкоротше інтерв’ю на їдкий перформанс.

У 20 років у Плази стався інсульт. Тоді друзі дівчини вирішили, що їхня подруга, як завжди, дивно жартує.

Кадр із Обрі Плазою з фільму «Дитяча гра» (2019). Фото: Park Pictures / Wigwam Films / R / Collection Christophel via AFP

У двадцять три Обрі Плаза вперше зіграла у веб-серіалі «Шоу Джіні Тейт». Потім було кілька появ у малобюджетних інді-комедіях, але популярність їй принесли ролі 19-річної завжди незадоволеної стажерки Ейпріл Ладгейт у мокьюментарі-серіалі «Парки та зони відпочинку» і Джулі Паверс у «Скотт Пілігрим проти світу».

Може здаватися, що після «Парків та зон відпочинку» Плаза зникла з екранів, але це не так. Наступне десятиліття вона постійно працювала, іноді водночас над кількома проєктами. Журнал i-D відсортував 26 стрічок з Обрі від найгіршої до найкращої. Перелік очолила картина «Інгрід їде на Захід» 2017 року про дівчину, яка починає сталкерити відому інстаграм-інфлюенсерку. Остання зріла робота Плази — роль у «Злочинниці Емілі», де героїня наважується на пограбування, щоб розплатитися з боргами за навчання. З 2017-го Обрі також була продюсеркою чотирьох фільмів. А у 2021 році видала першу дитячу книгу «Легенда про Різдвяну відьму».

Унікальність Плази в тому, що їй вдається бути кумедною і дивною, не роблячи для цього нічого. Кастинг-директорка серіалу «Парки та зони відпочинку» назвала її найдивакуватішою дівчиною, яку вона колись зустрічала. Акторка Зоуї Дешанель якось сказала Обрі, що усе, що вона каже, звучить як глузування. Це стосується не тільки її гри в кіно, у реальному житті Плаза також здається дивакуватою: вона може показати середній палець журналісту у відповідь на прохання продемонструвати каблучку, вкрасти нотатки з кабінету Джо Байдена, посваритися зі своїм тодішнім хлопцем Майклом Серою, даючи коментар, або прийти на інтерв’ю у костюмі відьми. Її головна особливість — постійний bitchy resting face, або синдром стервозного обличчя. Через це під час виступу на SNL Плазі навіть довелося доводити глядачам, що їй дійсно було приємно отримати запрошення, хоч усе й виглядає так, наче їй байдуже.

Джо Байден знімався в одному з епізодів «Парків та зон відпочинку» у 2012 році, коли обіймав посаду віцепрезидента. Зйомки проходили у Білому домі, і для акторів організували екскурсію. Під час неї Обрі Плаза вкрала нотатки зі стола Байдена, де були написані підказки для нього з інформацією про акторів — зокрема, про саму Плазу.

Обрі Плаза та Дженна Ортега на врученні премії Гільдії кіноакторів

У 2016 році Обрі зробила камінг-аут як бісексуалка і одного разу зізналася, що відчуває сексуальний потяг до своєї подруги акторки Анни Кендрік. Це тільки додало їй привабливості в очах фанатів: у тіктоку її шипперять із Кейт Бланшетт, а дует із Дженною Ортегою на врученні премії Гільдії кіноакторів називають іконічним.

Обрі Плаза не ділиться планами. Проте відомо, що вона зіграє у науково-фантастичному фільмі Френсіса Форда Копполи «Мегалополіс» та марвелівському серіалі «Аґата: Ковен хаосу».

Говорячи про свою героїню з «Білого лотоса» у нещодавньому інтерв’ю для The New Yorker, Плаза зазначила, що розумних жінок з аналітичним складом розуму часто помилково сприймають як холодних. «Людей, які критично мислять, іноді описують як стерв чи щось подібне. […] Але ви знаєте, що всередині ви дуже вразливі та чутливі, як і всі інші», — зізналася акторка. Можливо, популярність Обрі Плази ще раз доводить, що епоха завжди усміхнених, зручних та неконфліктних жінок у поп-культурі добігла кінця.

уявляти когось у романтичних стосунках із кимось


Фото: Chris Delmas / AFP

Нове та Найкраще

591

547

580
880

Більше матеріалів