Натхнення

Не лякайтеся, ми просто ляльки

Коли жителі покинули село Нагоро, вирушивши до міст у пошуках комфорту та роботи, художниця Аяно Цукімі зробила їхні копії. Тепер тут живуть ляльки.

Нагоро розташоване в долині Ія на японському острові Сікоку. У середині минулого століття тут жили кілька сотень людей. З роками чисельність мешканців невпинно зменшувалася: віддаленість поселення від цивілізації змушувала селян їхати до великих міст у пошуках роботи. Зараз у Нагоро живуть два десятки осіб. Однією з них є Аяно Цукімі, яка принесла цьому місцю всесвітню славу.

Аяно виросла в Нагоро. У підлітковому віці з батьками переїхала до Осаки. Вийшла заміж, народила дітей. Зрештою її батьки повернулися до рідного села. Після смерті матері у 2002-му Аяно приїхала в Нагоро доглядати батька. Своє ремесло Цукімі відкрила майже випадково. Жінка почала вирощувати овочі та, щоб відлякати ворон від урожаю, зробила опудало і поставила його в саду. Одного разу вона з подивом помітила, як сусіди, прийнявши її творіння за реальну людину, привіталися з ним. Тоді Аяно спало на думку: відтворити у формі ляльок мешканців села, які колись у ньому жили.

Відтоді майстриня створила близько 350 ляльок. Їхні тулуби набиті соломою, кінцівки зроблені зі згорнутих газет та дротів, голови — з еластичної тканини, усередині якої ватин. Аби ляльки не гнили, Аяно огортає їх водонепроникним матеріалом, поверх якого іде старий одяг. Більшість схожі на колишніх мешканців, інших вона вигадала. Цукімі постійно заміняє зношені фігури новими.

Ляльки Аяно розсадила і розставила в різних місцях, «поселивши» більшість у місцевій школі, яку закрили у 2012 році. Інші знаходяться на вулиці: троє чоловіків «сидять» під телефонним стовпом, хтось «працює» в полі, хтось на зупинці «чекає» на автобус, а хтось зустрічає туристів уздовж дороги. За задумом художниці, ляльки мають зливатися з пейзажем.

Аяно Цукімі

Роботи Аяно стали знахідкою для тревел-блогерів, які перетворили її на знаменитість, а Нагоро — на туристичний атракціон. Після того як мисткиня навчила працівників місцевої префектури робити ляльки, вони почали з’являтися по всьому острову Сікоко.

Сьогодні художниці 72 роки. Час від часу вона думає про власну смерть і вже навіть підготувалася до неї — створила ляльку, схожу на себе.


Усі фотографії: Jan Elhøj

Нове та Найкраще

856

722

693
1 118

Більше матеріалів