Натхнення

Дай мені знак: Тризуби навколо нас

Автор інстаграм-сторінки Tryzub Archive уже кілька років збирає візуальний архів з різними варіаціями тризубів, поміченими у повсякденному житті. Ми попросили його показати найцікавіші зразки.

Тризуб офіційно затвердили як малий герб України 19 лютого 1992 року. Але історія символу сягає ще часів Київської Русі. Згідно з однією з найбільш обґрунтованих теорій, тризуб утворений через поєднання двох прадавніх язицьких і християнських символів — якоря та хреста, що означають віру й надію на спасіння.

На тлі російської агресії тризуб став чи не головним символом свободи та спротиву українців: його малюють на стінах, клеять на транспорті, витатуйовують на тілі тощо. Автор проєкту Tryzub Archive колекціонує побутові інтерпретації малого герба кілька років. Повномасштабне вторгнення лише посилило його бажання продовжувати.

Tryzub Archive

Автора проєкту звуть Юрій, прізвища він не називає. Народився у Києві 1985 року. Навчався на факультеті дизайну КНУТД. Працює графічним дизайнером.

— Зацікавленість тризубом як графічним символом виникла у мене на тлі інтересу до графіті, геральдики та історичних символів. Подібні до тризуба символи можна зустріти в багатьох культурах у різні часи — як на монетах, так і в інших формах зображень.

Для нас ближче один із варіантів штампу, який трансформується та використовується у символіці нашої держави протягом майже всієї історії. Щодо походження та видозмінення цього символу раджу усім цікаву наукову працю «Український тризуб» Олександра Бєлова та Георгія Шаповалова.

автори монографії досліджують історію вивчення українського тризуба у XIX — на початку XXI століття

На момент створення сторінки у 2019 році я вже мав невелику добірку фотографій. Більшість світлин я роблю самостійно, іноді знімки надсилають підписники. Наразі моя мета — популяризувати сторінку та продовжувати збирати архів.

Повномасштабне вторгнення лише посилило моє бажання наповнювати зібрання. І популяризувати тризуб, який малювали як візуальний маркер на окупованих та звільнених територіях. Можливо, колись вирішу зробити друковану версію архіву.

Мені цікаво спостерігати побутові інтерпретації малого державного герба, але тризуб є вже самодостатнім та лаконічним символом — як під час війни, так і в мирний час.

Мені цікаво спостерігати побутові інтерпретації малого державного герба, але тризуб є вже самодостатнім та лаконічним символом.

Нове та Найкраще

644

574

600
913

Більше матеріалів