Критика

Bird in Flight назвав найкращий знімок 2020 року

Фоторедакторка Bird in Flight Льоля Гольдштейн обрала знімок, який найкраще передає атмосферу 2020 року, і пояснила, чому вважає його обнадійливим, незважаючи на зображену сцену похорону.

— Цей знімок український фотограф зі Львова Роман Бордун зробив з балкона своєї квартири в кінці квітня. У труні — його сусід. Церкви були закриті, тому церемонію прощання родичі покійного провели вдома.

Фотографію Роман зробив випадково: він просто визирнув з вікна, побачив кадр і натиснув на кнопку камери. Але завдяки розташуванню об’єктів і світлу зображення виглядає як художнє постановочне фото. Знімок Бордуна нагадує родченковські кадри, де ракурси та побудована діагонально композиція задають динаміку і ритм.

Для художнього осмислення травмуючих подій потрібен час і дистанція. Наприклад, перші виразні роботи про революцію 2014-го з’явилися через два-три роки. Більш ранні спроби концептуалізувати її виглядали поверхневими, а про протести розповідали журналісти і документалісти.

Тож не дивно, що 2020-й став роком документальної фотографії. Я бачила і більш вражаючі за своїм масштабом або трагедійністю знімки — взяти хоча б репортажі з ковідних лікарень, які публікують світові ЗМІ ще з весни. Але на мій погляд, мало який знімок так лаконічно і переконливо передає дух року, що минає. Труна і люди, які прийшли попрощатися з покійним, справляють не гнітюче, а заспокійливе враження. Так, коронавірус ще не переможений, але сонце світить і життя триває, а отже, є надія, що все буде не так уже й погано.

Нове та Найкраще

653

583

607
936

Більше матеріалів