Фічер На головну

Добре влаштувалися: Робочі місця охоронців

Охоронці автостоянок зазвичай практично живуть у тісних спорудах, які самі ж і називають «будками». Фотограф Тарас Бичко знімає ці робочі місця, що вже стали невід’ємною частиною пейзажів українських міст.
Тарас Бичко

Фотограф зі Львова. Учасник міжнародного стріт-колективу Little Box Collective та співзасновник групи «Українська вулична фотографія». Фіналіст міжнародних конкурсів Leica Street Photo, Miami Street Photo Festival, London Photo Festival і Documentary Family Awards.

— Проєкт розпочався з того, що парковку, де я постійно лишав своє авто, вирішили знести для нового будівництва. Тоді я випадково почув розмову охоронця, який з теплотою описував свою будку, наче це був його дім.

Усі будки я знімав на території львівських автостоянок, що охороняють цілодобово, тому ці споруди ніколи не бувають порожніми. Мені не відома точна кількість та розташування таких об’єктів у місті, я не шукаю їх на карті, не розпитую в охоронців про них, але постійно видивляюся під час прогулянок. Цей процес і дає мені натхнення працювати над серією. Я зняв близько тридцяти будок, знаходити нові стає все важче, але планую продовжувати. Це спосіб зберегти будки у вигляді моментальних фотографій, які, на мою думку, дуже точно характеризують швидкоплинність часу.

Зазвичай у таких об’єктів схожа конструкція, проте кожна будка має свої особливості. Мені цікаво фіксувати ті споруди, на яких можна побачити відбиток часу, адже деяким із них вже понад 20 років. Охоронці по-різному облаштовують свій робочий простір, і це особливо помітно, коли дивишся на нові об’єкти, що не потребують додаткового втручання.

На фотографіях немає людей, бо я хочу дати глядачу можливість зосередитися саме на цих малих архітектурних спорудах. Кожного дня їм загрожує знесення, а між тим вони вже стали невід’ємною частиною міського середовища.

Нове та Найкраще

644

575

600
916

Більше матеріалів