Бруталістській будівлі Пола Рудольфа в США загрожує знесення

Будівлю фармацевтичної компанії Burroughs Wellcome, найбільший проєкт американського архітектора Пола Рудольфа, планує знести власник.

Фонд збереження спадщини архітектора Пола Рудольфа бореться за збереження будівлі Burroughs Wellcome в США, повідомляє The Architect’s Newspaper. Компанія United Therapeutics, якій належить будівля, 4 вересня отримала дозвіл на знесення. Раніше її представники запевняли, що збираються відремонтувати будівлю з поваги до її архітектурної та культурної цінності. За їхніми словами, будинок неможливо переобладнати під потреби United Therapeutics, тому в найближчому майбутньому його знесуть.

Будівля була зведена в 1960—1980-х для фармацевтичної компанії Burroughs Wellcome в місті Дарем, Північна Кароліна, і залишилася єдиним проєктом Рудольфа в цьому штаті. В останні роки будівлю майже не використовували.

Це один з найбільш значущих і великих проєктів архітектора. S-подібна будівля площею майже 30 тисяч квадратних метрів зведена з незвичайних трапецієподібних сталевих рам з колонами, що мають кут нахилу 22,5 градуса. Під час використання центр вміщував 140 лабораторій, бібліотеку, лекційну залу, кафетерій і був розрахований на 400 співробітників.

Однією з головних особливостей будівлі є шестикутні «капсули» збоку, які утворювали стрічки поверхів. Щоб розширити площу поверху, можна додати таку «капсулу» з будь-якого боку, при цьому не зіпсувавши зовнішній вигляд будівлі. Сам будинок облицьований фактурними панелями з вапнякового щебеню.

«З просторової точки зору інтер’єр набуває нового виміру через похилі стіни — ніби ви перебуваєте в кроні дерева: кути, світло і тінь, пластичність, — описував будівлю Рудольф. — Вона передає відчуття живого організму, а не коробки. Лабораторії, добре освітлені, укомплектовані до дрібниць, мають індивідуальність й унікальність. Вони відрізняються від інших лабораторій, тому що у них більш високі стелі й стельові вікна».

Фонд збереження спадщини архітектора створив петицію, щоб врятувати будівлю. Її захисники вважають, що крім архітектурної вона має історичну та культурну цінність: саме тут винайшли ліки для антиретровірусної терапії — перший препарат, який був дозволений для лікування СНІДу. Також у будівлі проходили зйомки фільму «Мозковий штурм» з Крістофером Уокеном і Наталі Вуд. Будівлю названо на честь Гертруди Елайон і Джорджа Гітчінгса, які отримали Нобелівську премію з фізіології та медицини за роботу, виконану в її стінах.

У петиції також сказано, що власник будівлі United Therapeutics заявляє про наявність документів, які підтверджують її непридатність для реновації. Компанію закликають оприлюднити ці матеріали і дозволити незалежним експертам провести власне розслідування.

Будівля знаходиться в приватній власності і не є пам’яткою. Тому все, що залишається активістам, — апелювати до власників, щоб ті змінили своє рішення, і поширювати інформацію про цінність спадщини Рудольфа.

Пол Рудольф (1918—1997) був американським архітектором і керівником архітектурного факультету Єльського університету. Він навчався у Гарвардській школі дизайну у Вальтера Гропіуса і відомий своїми складними будівлями в стилі модернізму і бруталізму. Його найзнаменитіша робота — Рудольф-хол (A&A Building).

Нове та Найкраще

6 044

596

550
886
Більше матеріалів