Дослідники дісталися найглибшого місця аварії корабля в історії

Експедиція на чолі з американським дослідником Віктором Весково оглянула есмінець «Джонстон» Військово-морського флоту США, який затонув у 1944 році. Міноносець лежить на глибині 6,5 кілометра у Філіппінському морі — це найглибше місце аварії корабля з усіх наразі відомих, повідомляє ВВС.

Есмінець затонув біля острова Самар Філіппінського архіпелагу після запеклої битви з японським флотом. «Місце катастрофи знаходиться настільки глибоко, що там дуже мало кисню», — розповів Весково. Він також зазначив, що затонулий корабель добре зберігся.

Гарматні башти залишилися на місці і навіть повернені у правильному напрямку — команда міноносця продовжувала стріляти доти, доки есмінець не пішов під воду. «Ми побачили дві торпедні стійки в центрі корабля — вони були зовсім порожні, тому що вони стріляли усіма торпедами по японцях», — додав керівник експедиції. Дослідники не виявили людських останків або клаптиків одягу. Тепер команда працює з військовими істориками в надії пролити більше світла на битву Другої світової війни.

Останки есмінця були знайдені у 2019 році. Підводний апарат на дистанційному керуванні відзняв деякі частини «Джонстона». Однак більша частина уламків лежала глибше, ніж міг спуститися апарат. У новій експедиції дослідники задіяли самохідний підводний човен. У судна титановий корпус завтовшки 9 сантиметрів, воно розраховане на двох осіб. Раніше на цьому підводному човні дослідники дісталися найглибшого місця в океані — Маріанської западини, а також легендарного «Титаніка».

Міноносець «Джонстон» являв собою відносно невеликий військовий корабель завдовжки 115 метрів. Команда есмінця значно поступалася за чисельністю противнику. У бою біля острова Самар брав участь найбільший лінкор Японії, який відносився до найпотужнішого класу броньованих кораблів. Із 327 членів екіпажу «Джонстона» вижила тільки 141 людина.

Нове та Найкраще

6 251

685

597
956
Більше матеріалів