У США випустять сотні мільйонів генно-модифікованих комарів, які не кусають людей

Найближчими днями на островах Флорида-Кіс на південному сході США випустять генетично модифікованих личинок комарів. Це самці комах, і вони не кусають тварин і людей. Генно-модифіковані комарі будуть спаровуватися з самками комах місцевих видів. Експеримент проходить у рамках програми зі стримування поширення таких хвороб, як лихоманка денге, вірус Зіка і жовта лихоманка, повідомляє The Guardian.

Комарів будуть випускати протягом трьох тижнів у шести локаціях — загалом кількість личинок сягне сотень мільйонів. Комахи належать до інвазивного виду жовтолихоманкових комарів. Однак у них є особливий ген, який не дає потомству дожити до дорослого віку. Таким чином можна буде взяти під контроль поширення комах, які переносять хвороби.

Над проєктом працюють британська біотехнологічна компанія Oxitec і служба, що займається контролем популяції комарів на Флориді-Кіс. Експеримент був схвалений Агентством з охорони навколишнього середовища США. Жовтолихоманкові комарі складають усього 4% популяції всіх комарів на островах Флорида-Кіс, але саме вони поширюють небезпечні віруси серед людей і можуть передавати смертельні захворювання тваринам.

Виконавча директорка служби по контролю за популяцією комарів на Флориді-Кіс Андреа Ліл розповіла, що комахи стали стійкими до традиційних методів боротьби, тому доводиться шукати нові шляхи. «З огляду на унікальну екосистему, в якій ми живемо, ці інструменти повинні бути безпечними, екологічно чистими і точковими», — зазначила Ліл.

З 2010 по 2020 рік у США було зареєстровано понад 7,3 тисячі випадків захворювання лихоманкою денге. В основному американці заразилися відвідуючи інші країни, але в 71 випадку передача вірусу сталася у Флориді. Улітку 2016 року 29 жителів штату підхопили вірус Зіка.

Агентство з охорони навколишнього середовища США схвалило експериментальне використання генно-модифікованих комарів після оцінки ризику у 2019 році. У відомстві стверджують, що випробування цього методу у Бразилії були успішними і не заподіяли шкоди корисним комахам. Але аналогічний експеримент на Кайманових островах у 2016 році був відкладений через те, що уряд не надав вичерпної інформації про потенційні ризики і недостатньо вивчив інші альтернативи. Деякі захисники навколишнього середовища у Флориді налаштовані скептично, інші ж категорично проти таких випробувань.


Фото: Depositphotos

Нове та Найкраще

6 204

659

583
940
Більше матеріалів