Зірка мему «Дівчинка-катастрофа» продала його у форматі NFT за $500 тисяч

Американка Зої Рот, яка є героїнею мему «Дівчинка-катастрофа», продала його з аукціону у форматі невзаємозамінного токену (NFT). Мем придбав користувач під ніком @3fmusic за криптовалюту — вартість токену склала 180 ефіріумів ($500,7 тисячі), повідомляє видання The News & Observer.

При виготовленні NFT Зої та її батько Дейв закодували токен для отримання подальшого прибутку. Родині героїні мему буде надходити 10% від суми кожного наступного продажу. «Можливість продати мем показала нам, що у нас є якийсь контроль над ситуацією, якесь посередництво в усьому цьому процесі», — зазначила Зої.

В основу мему лягла фотографія, яку зробив Дейв Рот у 2005 році. Його родина жила у двох кварталах від пожежної частини в місті Мебан, штат Північна Кароліна. Займання, на тлі якого 4-річна Зої позувала батькові, насправді було спланованим — вогнеборці розчищали земельну ділянку по сусідству з будинком Ротів. Дейв зробив серію фотографій доньки для перевірки нової камери. Пізніше він почав завантажувати свої знімки на фотобанки, а три роки по тому виграв фотоконкурс Emotion Capture журналу JPG. Видання опублікувало знімок Дейва, де Зої лукаво посміхається на фоні палаючого будинку. Після цього дівчинка стала героїнею мемів.

Раніше український інтернет-проєкт «Телебачення Торонто» продав мем «Жуй ср*ку!» у форматі NFT. Угода відбулася в ході аукціону на платформі OpenSea. Покупець придбав токен за криптовалюту — в перерахунку на долари його вартість склала понад $2 500.

Невзаємозамінний токен — новий тип цифрових активів, що гарантує оригінальність предмета і право власності того, хто ним володіє. Кожен NFT-токен унікальний, його неможливо відтворити. Зараз технологія NFT переживає справжній бум. Особливою популярністю токени користуються у галузі мистецтва і спорту, на ринку віртуальної нерухомості та в іграх.

Нове та Найкраще

6 148

637

572
912
Більше матеріалів