Біологи очистили від вікових плям капелу роботи Мікеланджело: вченим допомогли бактерії

В Італії група реставраторів спільно з біологами використала бактерії різних штамів, щоб очистити від плям бруду капелу Медічі у Флоренції. Меморіальна каплиця була зведена в першій половині XVI століття великим скульптором Мікеланджело. Експеримент з очищення капели за допомогою бактерій проводили в умовах абсолютної секретності, повідомляє The New York Times.

Будівництво капели завершилося в 1535-му, а вже через 60 років з’явилися згадки про те, що зовнішній вигляд каплиці почав псуватися. Стіни потьмяніли, а на скульптурах і саркофагах виникли плями. На думку реставраторів, погіршення зовнішнього вигляду капели сталося через останки герцога флорентійського Алессандро Медічі: його поховали в каплиці, але, ймовірно, тіло не було оброблено належним чином.

У 1988 році в капелі провели реставрацію, але позбутися особливо стійких плям так і не вдалося. У 2016-му реставратори відвідали конференцію біологів Італійського національного агентства нових технологій. Учені продемонстрували, як бактерії видалили залишки смоли з фресок художника Аннібале Карраччі в римському Палаццо Фарнезе.

У листопаді 2019 року Національна дослідницька рада Італії обстежила капелу Медічі за допомогою інфрачервоного випромінювання. На скульптурах і двох гробницях виявили мінерали кальцит, силікат, а також органічні елементи. Біологи відібрали вісім видів бактерій і випустили їх у каплиці, попередньо провівши тест на ділянці мармуру за вівтарем.

За словами вчених, ці мікроорганізми абсолютно нешкідливі як для людей, так і для скульптур. Бактерії харчуються клеєм, олією, фосфатами та іншими сполуками, виявленими в каплиці. Експеримент з очищення капели Медічі почався ще до пандемії коронавірусу й успішно завершився восени 2020 року.

Папа римський Лев Х Медічі найняв Мікеланджело для проєктування і будівництва капели при флорентійській церкві Сан-Лоренцо. Зведення каплиці почалося у 1519-му і розтягнулося майже на 15 років. Мікеланджело не був задоволений кінцевим результатом, оскільки він не відповідав його задуму. Проте капела Медічі вважається одним із найбільших шедеврів скульптора.


Фото: Depositphotos

Нове та Найкраще

6 162

645

575
917
Більше матеріалів