Бібліотека опублікувала фотографії китайського кварталу Лос-Анджелеса, зроблені більше 100 років тому

Науковий і освітній центр Бібліотека Гантінгтона оприлюднив фотографії, на яких зображений старий китайський квартал Лос-Анджелеса та його жителі. Знімки датуються кінцем XIX — початком XX століття. Архів, що включає в себе більше 100 знімків і негативи на скляних фотопластинках, передала центру Гантінгтона письменниця Ліза Сі.

Коробку з фотографіями і негативами виявили батько й дід Лізи в кінці 1940-х років, повідомляє Hyperallergic. Ймовірно, архів належав фотостудії, яка раніше знаходилася в цьому районі. На знімках відображене повсякденне життя китайського кварталу, але є тут і студійні портрети — такі фотографії робили, щоб відправити рідним і друзям, які залишилися в Китаї. Знімки датуються періодом з 1871 року, коли в цьому районі сталася різанина і близько 20 іммігрантів були вбиті, до 1930-х — тоді китайський квартал знесли, щоб побудувати залізничну станцію.

Lisa-See-10_chinatown
Фото: Lisa See
Lisa-See-09_chinatown
Фото: Lisa See
Lisa-See-07_chinatown
Фото: Lisa See
Lisa-See-04_chinatown
Фото: Lisa See
Lisa-See-03_chinatown
Фото: Lisa See
Lisa-See-01_chinatown
Фото: Lisa See
Lisa-See-08_chinatown
Фото: Lisa See
Lisa-See-05_chinatown
Фото: Lisa See
Lisa-See_chinatown
Фото: Lisa See
Lisa-See-06_chinatown
Фото: Lisa See
Lisa-See-11_chinatown
Фото: Lisa See
Lisa-See-02_chinatown
Фото: Lisa See

За словами куратора Бібліотеки Гантінгтона Лі Вей Яна, фотоархів має велику цінність, оскільки історія старого китайського кварталу Лос-Анджелеса та його перших жителів погано вивчена. У той час влада Каліфорнії не допускала активної участі китайських іммігрантів у житті штату.

Ліза Сі вирішила передати колекцію фотографій Бібліотеці Гантінгтона після того, як у 2020 році район, в якому проживає жінка, кілька разів евакуювали через лісові пожежі. «Ніхто не бачив ці знімки понад 100 років. Я розуміла, що їхня втрата буде непоправною. Я знала, що більше ні в кого їх немає», — зазначила письменниця. Вона сподівається, що її колекція проллє світло на цей період в історії США і надихне інших людей по-новому оцінити сімейні реліквії. «Дуже багато ми можемо втратити, але не менше ми можемо і зберегти», — підсумувала Сі.

У грудні 2020 житель міста Дженіва штату Нью-Йорк виявив на горищі офісу фотостудію, якій мінімум 100 років, а також знімки кінця XIX — початку XX століття. Найціннішою знахідкою став фотопортрет лідерки суфражисток Сьюзен Ентоні, датований 1905 роком.

Нове та Найкраще

8 153

962

790
1 223
Більше матеріалів