Творець антивірусу McAfee наклав на себе руки. До цього іспанський суд вирішив екстрадувати його до США

75-річний засновник компанії — розробника антивірусного програмного забезпечення McAfee Джон Макафі помер у в’язниці в Іспанії. Підприємця знайшли мертвим у його камері 23 червня після того, як іспанський суд постановив, що Макафі можуть екстрадувати до США за звинуваченням в ухиленні від сплати податків. Департамент юстиції Каталонії заявив, що до завершення розслідування він розглядає смерть Макафі як імовірне самогубство, повідомляє The New York Times.

Засновника McAfee затримали в Іспанії у 2020-му за звинуваченням прокуратури Сполучених Штатів у багаторічному ухиленні від сплати податків. Міністерство юстиції США стверджувало, що Макафі заробив мільйони на просуванні криптовалюти, наданні консультаційних послуг, виступах і продажі прав на історію свого життя для документального фільму. В обвинувальному висновку сказано, що підприємець намагався ухилитися від сплати податків, використовуючи криптовалюту і скеровуючи гроші через різні банківські рахунки. Якби Макафі визнали винним, йому загрожувало б тюремне ув’язнення.

Творець антивірусу McAfee відкидав усі звинувачення. Макафі стверджував, що сплатив мільйони доларів податків. Він заявляв про політичне переслідування через те, що засуджував корупцію і виступав проти системи паперових грошей. Однак 23 червня іспанський суд оприлюднив своє рішення задовольнити запит американського Міністерства юстиції про екстрадицію Макафі. Через кілька годин після цього підприємця знайшли мертвим у тюремній камері. Незважаючи на реабілітаційні дії персоналу, врятувати Макафі не вдалося.

Макафі виріс у місті Роанок, штат Вірджинія. Його батько був алкоголіком, який бив дружину і сина та застрелився, коли Джону було 15 років. У 1987-му Макафі створив антивірусну програму у відповідь на новини про пакистанський комп’ютерний вірус Brain. Компанії, які встановили антивірус, сплатили ліцензійні збори, в результаті чого до 1990-го виторг підприємця склав близько $5 мільйонів на рік.

McAfee Associates стала публічною компанією в 1992 році, і вартість акцій її засновника зросла до $80 мільйонів. У 1994-му Макафі вирішив залишити компанію. Через шість років Intel купила McAfee Associates за $7,7 мільярда, а ще через шість років продала свій контрольний пакет інвестиційній фірмі.

На той час статки Макафі скоротилися зі $100 мільйонів до $4 мільйонів, що змусило його продати основні активи і переїхати до Центральної Америки в пошуках більш простого і дешевого життя.

У 2012 році підприємець був заарештований на кордоні Белізу і Мексики за підозрою у причетності до смерті свого сусіда Грегорі Тола, якого застрелили на острові в Карибському морі. Засновника McAfee відпустили без пред’явлення звинувачень. Перед цим поліція Белізу вже затримувала Макафі, підозрюючи його в незаконному зберіганні зброї та наркотиків, однак пізніше ці звинувачення були зняті. Макафі двічі намагався стати кандидатом у президенти США від Лібертаріанської партії.


Фото: EyePress News / EyePress via AFP

Нове та Найкраще

6 164

647

576
921
Більше матеріалів