У Канаді протестувальники скинули пам’ятники королевам на знак засудження колоніального минулого країни

У канадському місті Вінніпег група демонстрантів скинула з постаментів пам’ятники британським королевам Вікторії та Єлизаветі II. Обидва монументи були встановлені біля будівлі законодавчих зборів провінції Манітоба, повідомляє The Guardian. Активісти знесли пам’ятники у зв’язку з виявленням масових поховань дітей корінних народів на місці шкіл-інтернатів.

Демонстранти залишили на статуї та постаменті пам’ятника Вікторії відбитки рук, забруднених червоною фарбою. Поруч встановлена ​​табличка з написом: «Колись ми були дітьми. Поверніть їх додому». Королеви Вікторія та Єлизавета II вважаються символами колоніальної історії Канади.

Знесення пам’ятників відбулося під час святкування Дня Канади — річниці підписання Акту про Британську Північну Америку, який об’єднав три провінції в єдину державу. Представники корінних народів країни закликали не відзначати День Канади, а влаштувати замість цього загальнонаціональні мітинги. В Оттаві тисячі людей зібралися на Парламентському пагорбі, вигукуючи «Ганьба Канаді!» та «Поверніть їх додому!».

Прем’єр-міністр Джастін Трюдо визнав, що цього року федеральне свято набуло похмурого звучання. Політик зазначив, що виявлення останків сотень дітей змусило замислитися про історичні невдачі Канади і несправедливість, яка все ще існує стосовно корінних народів.

У ніч на 1 липня невідомі осквернили 10 церков у канадському місті Калгарі, розбивши вікна і забруднивши приміщення помаранчево-червоною фарбою. На стінах написано «215», що є відсиланням до кількості знайдених у кінці травня дитячих останків на території колишньої школи-інтернату у провінції Британська Колумбія.

Після виявлення 215 останків дітей знайшли ще 751 безіменну могилу. Поховання знаходиться в канадській провінції Саскачеван на місці колишньої католицької школи-інтернату. У XIX і XX століттях влада Канади проводила кампанію з примусової асиміляції дітей із числа корінних народів у канадське суспільство. За цей час щонайменше 150 тисяч людей були відлучені від сімей і відправлені до шкіл-інтернатів.

Нове та Найкраще

6 156

644

574
913
Більше матеріалів