В Японії через активність вулкана з дна океану піднялися кораблі, затоплені в 1945-му

Біля острова Іводзіма з дна Тихого океану піднялися 24 японські кораблі часів Другої світової війни. Це сталося в результаті підземних поштовхів, викликаних сейсмічною активністю вулкана Сурібаті, пише The Telegraph.

На супутникових знімках, опублікованих агентством All-Nippon News, видно залишки японських транспортних суден, що лежать у вулканічному попелі, — вони були затоплені Військово-морськими силами США в ході битви за Іводзіму 76 років тому. У той час Імператорська армія Японії використовувала ці кораблі в якості бар’єру — для захисту інших суден, що вивантажували на острів солдатів і матеріали.

Битва за Іводзіму тривала з 19 лютого по 26 березня 1945 року, ставши одним із найбільш кровопролитних боїв між японськими та американськими військами. США окупували острів до 1968 року, після чого його повернули Японії. Зараз там ніхто не живе. За даними Університету штату Орегон, на Іводзімі відбулося не менше десяти вивержень, останнє з них — у 1982-му. Острів також відомий завдяки класичній фотографії «Підняття прапора над Іводзімою», зробленій 23 лютого 1945 року Джо Розенталем.

Нове та Найкраще

6 044

596

550
886
Більше матеріалів