Суд в Одесі зобов’язав двох злодіїв прочитати твори Тараса Шевченка, Марка Твена і Джека Лондона

Малинівський районний суд Одеси зобов’язав двох чоловіків, визнаних винними у крадіжці автомагнітол, прочитати вибрані літературні твори Тараса Шевченка, Марка Твена та Джека Лондона. Рішення суду опубліковане 23 жовтня.

Крадіжка сталася в Одесі 6 січня 2021 року: того дня чоловіки дістали магнітоли з автомобілів на штрафмайданчику і поклали їх у рюкзаки. Коли злодіїв помітила охорона, вони кинули рюкзаки і втекли. Пізніше зловмисники повернулися за краденим, та їх затримали. Одному з них 23 роки, іншому — 19. Обидва раніше не були судимі й визнали свою провину.

У результаті суд звільнив обвинувачених від трирічного перебування у в’язниці, визначивши для них випробувальний термін в один рік. Вони зобов’язані регулярно реєструватися і повідомляти поліції, якщо змінять місце роботи або переїдуть. А також повинні прочитати повість Марка Твена «Пригоди Тома Соєра» та його ж роман «Пригоди Гекльберрі Фінна», повість Джека Лондона «Біле Ікло» і вірш Тараса Шевченка «Минають дні, минають ночі…».

На питання про знання з літератури обидва обвинувачених відповіли, що майже нічого не пам’ятають зі шкільної програми і взагалі не люблять читати. «Суд робить висновок, що не за віком, а за розвитком зазначені особи є майже дітьми, зі своїм обмеженим внутрішнім світом, ображеними і вразливими почуттями», — йдеться в судових документах. Також сказано, що підсудні не є небезпечними для суспільства.

Схожий випадок стався нещодавно у Великій Британії, коли 21-річного Бена Джона засудили до двох років умовно і читання книг Чарльза Діккенса і Джейн Остін. Колишній студент зберігав у себе інструкції з виготовлення бомби і документи про «біле панування». Йому загрожувало до 15 років в’язниці, проте суддя вирішив, що злочин був «актом підліткової дурості» та одиничним інцидентом.

Нове та Найкраще

6 232

673

592
946
Більше матеріалів