Актор Володимир Талашко, звинувачений у домаганнях, звільнився з київського університету

Актор Володимир Талашко («В бій ідуть тільки „старики“»), звинувачений у сексуальних домаганнях та зґвалтуванні, звільнився з Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І. К. Карпенка-Карого. Про це повідомила у фейсбуці актриса Вікторія Муштей, яка однією з перших розповіла про домагання з боку Талашка. У відділі кадрів університету Bird in Flight підтвердили, що 75-річний Талашко не працює там.

«Талашко написав заяву за власним бажанням та викладати в університеті не буде. Тепер є прецедент офіційного розслідування харасменту у творчому виші та успішна його розв’язка», — написала актриса. Вона також наголосила, що роботу групи, яка займається внутрішнім розслідуванням в університеті, продовжили до 31 грудня. На думку Муштей, це говорить про «банальне бажання затягнути процес і по-тихому зам’яти питання».

Звинувачення на адресу Володимира Талашка вперше пролунали на початку серпня, коли сценарист Богдан Панкрухін опублікував у своєму фейсбуці історії актрис Юлії Бірзул та Вікторії Муштей. Вони стверджували, що стали жертвами домагань викладача. Після цього ще кілька жінок — анонімно чи відкрито — розповіли про домагання Талашка.

Тоді Мінкульт України розпочав службове розслідування, а викладача тимчасово усунули від роботи у виші. У вересні його знову звинуватили, цього разу у зґвалтуванні.

За словами маркетологині Марії Смірнової-Матрос, Талашко тривалий час був другом її сім’ї, а коли дівчині виповнилося сімнадцять, запросив на репетицію та примусив до сексуального контакту. Жінка довго не наважувалася говорити про це, щоб не нашкодити репутації родини. Зараз Марія поділилася своїм досвідом, аби показати масштаб проблеми сексуального насильства.

Нове та Найкраще

1 146

647

576
921
Більше матеріалів