Рейксмюсеум виклав фото «Нічної варти» Рембрандта — це найдокладніший знімок картини в історії

Художній музей Рейксмюсеум в Амстердамі розмістив на своєму сайті фотографію знаменитої картини Рембрандта «Нічна варта» у надвисокій роздільній здатності. В установі кажуть, що це найбільш детальний знімок твору мистецтва з тих, що колись існували.

Співробітники музею використали 100-мегапіксельну камеру Hasselblad H6D 400 MS, щоб зробити 8,5 тисячі фотографій. Потім їх склеїли разом, щоб отримати фінальне зображення розміром 5,6 терабайта й роздільною здатністю 717 гігапікселів. Можна збільшити знімок і побачити найдрібніші деталі — на кшталт тріщин на зіницях головного героя картини.

«Нічна варта» (1642) — назва, під якою відома робота Рембрандта «Виступ стрілецької роти капітана Франса Баннінга Кока і лейтенанта Віллема ван Рейтенберґа». Вона є найбільшим твором золотої доби нідерландського живопису — розмір полотна становить 3,8 на 4,5 метра. Картина зображує членів загону цивільного ополчення Амстердама.

Фотографію зробили у рамках проєкту «Операція „Нічна варта”» — масштабної реставрації полотна, розпочатої у 2019 році. Очікують, що знімок допоможе дослідникам відновити роботу та оцінити процес її старіння з плином часу. Востаннє картину реставрували 1975-го, коли відвідувач музею завдав їй кілька ударів ножем.

Нове та Найкраще

8 399

1 045

861
1 317
Більше матеріалів