Оголошено архітектурний конкурс на реставрацію будівель ХІХ століття в Івано-Франківську

Департамент містобудування та архітектури Івано-Франківської міської ради оголосив конкурс для архітекторів Melnychuka 14-16 International architectural competition. Учасникам пропонують створити проєктне рішення щодо реставрації пам’яток архітектури з прибудинковою територією. Автор проєкту має запропонувати сучасну та відповідну для міста функцію будівель.

У 2014 році закрився Західноукраїнський економіко-правовий університет, який орендував будівлі на вулиці Левка Лук’яненка (раніше — вулиця Мельничука) в Івано-Франківську. Після цього вони залишалися порожніми. Споруди відрізняються за стилем, ступенем збереженості та умовами. Одна з них прихована глибоко всередині ділянки і майже не проглядається з вулиці; інша, навпаки, має два довгі фасади, що виходять на активну пішохідну вулицю. Крім того, будівлі, як й інші архітектурні об’єкти середини XIX століття, не є інклюзивними. Це завдання слід вирішити без руйнування автентики та естетики.

Melnychuka Architectural Competition (3)
Візуалізація будівель на вулиці Левка Лук’яненка
Melnychuka Architectural Competition (2)
Візуалізація будівель на вулиці Левка Лук’яненка
Melnychuka Architectural Competition (6)
Візуалізація будівель на вулиці Левка Лук’яненка
Melnychuka Architectural Competition (5)
Візуалізація будівель на вулиці Левка Лук’яненка
Melnychuka Architectural Competition (4)
Візуалізація будівель на вулиці Левка Лук’яненка

Переможцю вручать 150 тисяч гривень, конкурсанту, який посів друге місце, — 100 тисяч гривень, третє місце — 50 тисяч гривень. Автори найкращих проєктів також отримають призи від компанії Graphisoft Center Ukraine. Участь безкоштовна. Подробиці — на сайті конкурсу.

До журі увійшли мистецтвознавиця та архітекторка Ганна Бондар, архітектор-реставратор Юрій Дубик, засновник архітектурного бюро Savytskyy Design Марко Савицький, засновник архітектурного бюро А37 Мар’ян Андрухів, керівник проєктного бюро М-105. Architects Юрій Ковальчук, архітектор та міський планувальник, лектор у Віденському технічному університеті Крістіан Ґіґлер, керівник студії Meninno Architects S.r.l., доктор філософії у сфері архітектури й містобудування Клаудіо Менінно. Останній термін подання робіт — 18 березня 2022 року. Переможця буде оголошено 25 березня.

Нове та Найкраще

6 202

659

583
940
Більше матеріалів