Туристку з Нідерландів оштрафували за нацистське вітання біля воріт Освенціма

У Польщі оштрафували 29-річну туристку з Нідерландів за демонстрацію нацистського вітання біля воріт колишнього концентраційного табору Аушвіц-Біркенау у місті Освенцім. Про це повідомляє ВВС з посиланням на місцеву поліцію.

Інцидент стався 23 січня. Жінка, ім’я якої не називають, зробила жест, що нагадує нацистське вітання, перед воротами з написом Arbeit Macht Frei. У цю мить її фотографував 30-річний чоловік. Пару затримала охорона музею, після чого подружжя доставили до поліцейської дільниці. Того ж дня туристці виписали штраф за пропаганду нацизму, який вона погодилася сплатити. Свій вчинок жінка назвала дурним жартом. Максимальне покарання за таким звинуваченням — два роки в’язниці.

Це не перший випадок затримання іноземців за пропаганду нацизму у Польщі. У 2013-му двох турецьких студентів за подібне вітання в Освенцімі оштрафували та засудили до шести місяців ув’язнення з відстрочкою виконання на три роки. У 2019-му Музей Аушвіц-Біркенау дорікнув відвідувачам за фото на рейках, якими до табору прибували потяги.

Читайте також: Хто живе в Освенцімі

Польський Освенцім, також відомий як Аушвіц-Біркенау, був найбільшим нацистським табором смерті, який звели на території окупованої країни у 1940-му. За чотири з половиною роки там було вбито понад 1,4 мільйона осіб, переважно євреїв. Ув’язнених травили газом, морили голодом, змушували працювати до смерті та вбивали у ході медичних експериментів. Табір був звільнений радянськими військами у 1945 році.


Фото: Wikimedia Commons

«Труд звільняє»

Нове та Найкраще

6 044

594

550
885
Більше матеріалів