Названі лауреати Шевченківської премії. Серед них — Катерина Горностай та Микита Кадан

Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка оголосив переможців 2022 року. Відповідний указ опублікований на сайті президента України. Розмір премії становить 397 тисяч гривень.

Нагороду у номінації «Кіномистецтво» отримала режисерка Катерина Горностай — за повнометражний ігровий фільм «Стоп-Земля».

У номінації «Візуальне мистецтво» відзначили художників Микиту Кадана (за персональну виставку «Камінь б’є камінь») та Тіберія Сільваші (за інсталяцію «Крила»). За словами Кадана, грошову премію він перерахує на гуманітарні ініціативи допомоги літнім людям у Києві.

Переможцем у номінації «Літературознавство і мистецтвознавство» став професор Григорій Грабович — за цикл статей «Переосмислюючи Павла Тичину — переосмислюючи український модернізм»; нагороди у номінації «Література» удостоїлася Тамара Горіха Зерня — за роман «Доця»; а в номінації «Журналістика, публіцистика» премію отримав публіцист Микола Рябчук — за книгу «Лексикон націоналіста та інші есеї».

Переможцями номінації «Театральне мистецтво» стали Тамара Трунова, Наталка Ворожбит, Юрій Ларіонов, Андрій Ісаєнко та Валерія Ходос — за виставу «Погані дороги» Київського академічного театру драми і комедії на лівому березі Дніпра.

Шевченківську премію вручають із 1961 року до дня народження Тараса Шевченка. Це найвища відзнака в Україні за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва. Торік нагороду серед інших отримали фотограф Борис Михайлов, режисер Валентин Васянович і письменник Станіслав Асєєв.

Нове та Найкраще

6 204

659

583
940
Більше матеріалів