З’явилося відео з жінкою, яка постраждала від російського обстрілу пологового будинку у Маріуполі

Жителька Маріуполя Маріанна Вишемирська, яка постраждала внаслідок обстрілу російськими військовими маріупольського пологового будинку 9 березня, дала інтерв’ю російським пропагандистам. У своєму інстаграмі вона також опублікувала відео, в якому повторює сказане.

9 березня зруйновану будівлю пологового будинку у Маріуполі та поранених пацієнток зняли кореспонденти Associated Press Євген Малолєтка та Мстислав Чернов — ці фотографії облетіли весь світ. На знімках була і Маріанна.

Читайте також: «Я ніколи раніше не відчував, що порушити мовчання настільки важливо»: Фотограф Мстислав Чернов — про те, як працювати в Маріуполі під обстрілами

З інтерв’ю незрозуміло, де зараз знаходиться Вишемирська, хто з нею розмовляє і за яких умов. Вона сидить у кадрі на тлі дивана та стіни, притулившись до подушки. Це відео і фрагменти з нього поширюють у російських телеграм-каналах, які виправдовують війну в Україні.

На відео жінка розповідає, що до війни жила в окупованій проросійськими бойовиками Макіївці, потім познайомилася зі своїм майбутнім чоловіком та переїхала до Маріуполя у 2020 році. Там вона завагітніла.

Дівчина зазначила, що з початку березня в Маріуполі не було електрики, води і газу, а виїхати з міста було неможливо. 6 березня вони з чоловіком прийшли до пологового будинку № 3, де вона перебувала до 9 березня, коли відбувся обстріл. Вишемирська стверджує, що інший пологовий будинок на околиці міста зайняли військові, тому що там працювали сонячні батареї. Про це їй начебто розповіли жінки, яких перевели звідти.

По обіді 9 березня, каже Вишемирська, пролунали два вибухи, через що вона зазнала незначних поранень обличчя. Після цього жінок з палат евакуювали до підвалу. Далі дівчина розповідає, що люди, які були на вулиці у момент вибухів, сказали їм, що це не авіаудар. «Підтвердилася наша думка, що ми не чули, вони також не чули, вони сказали, що це прилетів снаряд», — каже Вишемирська.

Розповідь Маріанни в її інстаграмі

Згодом жінок з підвалу почали евакуйовувати. Вишемирська стверджує, що вона виходила на вулицю однією з останніх, пропустивши вперед поранених жінок. Там вона попросила поліцію піднятися з нею до палати, щоб забрати речі й документи. «Напевне, ще хвилин тридцять провела під пологовим будинком, власне там мене і фотографували», — каже Маріанна, додавши, що просила репортера не знімати її. Також вона не давала згоди на публікацію знімків. Через два дні, коли Вишемирська вже народила дитину і знаходилася в лікарні, до неї знову прийшли ті сами репортери для розмови.

9 березня українська влада повідомила про те, що російська авіація розбомбила пологовий будинок у Маріуполі. Російська влада і державні ЗМІ неодноразово називали обстріл пологового будинку фейком. Серед версій фігурували такі, що Маріанна Вишемирська — це загримована актриса, а також що будівля начебто була базою українських військових.

Нове та Найкраще

6 208

662

583
942
Більше матеріалів