Померла фотографка Летиція Батталья, яка знімала сицилійську мафію

В італійському місті Палермо 13 квітня померла фотографка Летиція Батталья, яка документувала злочини мафії на Сицилії наприкінці минулого століття. На момент смерті жінці було 87 років, пише Reuters.

У 1980-х і 1990-х Батталья знімала жорстокі мафіозні війни, показуючи політичні вбивства та трупи в калюжах крові на тротуарах, у квартирах або на узбіччях сільських доріг. Фотографка також відома завдяки портретам, що зображують вплив мафії на життя сицилійців: від хлопчика з іграшковим пістолетом, який вдає вбивцю із нейлоновою панчохою на обличчі, до скорботної вдови жертви мафії під час похорону.

За словами автора знакової книги про мафію Excellent Cadavers (1994) Александра Стілла, Батталья документувала звірства мафії задовго до того, як це стало популярним чи безпечним. «Палермо втратив надзвичайну жінку, яка була міжнародно визнаним символом його звільнення від управління мафією», — сказав мер міста Леолука Орландо.

Летиція Батталья також фотографувала представників сицилійської богеми, члени якої часто мали зв’язки з політиками та представниками організованої злочинності. Фотодоробок авторки налічував понад пів мільйона знімків і звався «архівом крові». У 90-х світлини Баттальї навіть допомогли поліції знайти докази того, що один із впливових політиків був пов’язаний із мафією.

Читайте також: Та, що перемогла мафію: «Архів крові» Летиції Баттальї

Протягом життя Батталья була активісткою — рятувала старі барокові квартали Палермо від забудовників, виступала за права жінок, займалася політикою у рідному місті. Останніми роками фотографка проводила численні персональні виставки та стала героїнею кількох документальних фільмів, у тому числі «Батталья» (2004) та «Знімаючи мафію» (2019).

«Чудові трупи»

Трейлер фільму «Знімаючи мафію»

Нове та Найкраще

6 164

647

576
920
Більше матеріалів