Український музей у Нью-Йорку очолив ексдиректор PinchukArtCentre Пітер Дорошенко

Новим директором Українського музею в Нью-Йорку став Пітер Дорошенко, який раніше очолював київський PinchukArtCentre і музей сучасного мистецтва Dallas Contemporary. Про це йдеться у матеріалі аукціонного дому Christie’s, з яким Дорошенко зараз працює над серією виставок українського мистецтва.

Однією з останніх подій, організованих Дорошенком у співпраці з Christie’s, стала експозиція сучасних українських художників у діаспорі. Зокрема, там були представлені фотографії Бориса Михайлова з серії «Солоне озеро», світлини Олени Ємчук із серії Mabel, Betty & Bette, графічні трафарети Анни Кулачек, а також знімки Ірини Лупу з її проєкту On Dreams and Screens.

Пітер Дорошенко народився у 1962 році у Чикаго в родині вихідців з України. Наприкінці 90-х він був членом опікунської ради Центру сучасного мистецтва Сороса у Києві, а з 2006-го до 2010-го — першим президентом і куратором PinchukArtCentre. Далі протягом одинадцяти років Дорошенко очолював музей сучасного мистецтва Dallas Contemporary у Техасі. У травні 2022-го він залишив цю посаду. Крім того, Дорошенко тричі був комісаром українського павільйону на Венеційській бієнале (у 2007, 2009 та 2017 роках).

Пітер Дорошенко

Український музей у Нью-Йорку був заснований у 1976 році Союзом українок Америки на базі колекції народного мистецтва. Він є найбільшим музеєм у США, який збирає і зберігає експонати культурної спадщини українських емігрантів. У колекціях установи — особисті архіви українських родин, що переїхали до Сполучених Штатів протягом останнього століття, старі світлини, антикварні видання, плакати, монети, поштові марки, документи тощо. У 2005 році музей переїхав до нового сучасного приміщення на Мангеттені.


Фото: Wikimedia Commons

Нове та Найкраще

6 043

594

550
885
Більше матеріалів