Київський суд відхилив позов архітектора «Квітів України» проти знесення будівлі

Шевченківський районний суд Києва не задовольнив позов архітектора Миколи Левчука проти знесення будівлі «Квіти України», не побачивши порушення авторського права. Про це повідомила ініціативна група «Зберегти „Квіти України“».

28 липня відбулося фінальне судове засідання з приводу порушення авторських прав архітектора при спробі знесення модерністської будівлі на вулиці Січових Стрільців у липні 2021 року. Суддя Дмитро Мальцев відхилив позов, повний текст рішення з мотиваційною частиною з’явиться пізніше. Після цього активісти планують подавати апеляцію.

Позов автора «Квітів України» Миколи Левчука базувався на тому, що він не погоджував реконструкцію будівлі. «Згідно з законом „Про авторське право і суміжні права“ автору належить право вимагати збереження цілісності твору і протидіяти будь-якому перекрученню. А за законом „Про архітектурну діяльність“ внесення змін до затвердженого проєкту проводиться виключно за згодою автора», — наголошують у ініціативній групі.

Відповідачі стверджували, що авторські права належать не Левчуку, а інституту «Київпроєкт» і що архітектор нібито втратив своє авторське право, коли не погодив реконструкцію на умовах девелопера. Також вони наполягали, що демонтаж частини будівлі був обумовлений раптовою аварійністю.

«Квіти України» — це павільйон у стилі модернізм, зведений у 1985 році. Раніше в ньому розташовувався магазин квітів, оранжерея та виставковий зал, проте нинішній власник споруди, компанія Rockwill Group, планує перетворити її на офісний центр із надбудовою та підземним паркінгом.

12 липня 2021 року почався демонтаж інтер’єру та знищення 30-річного винограду, що прикрашав фасад. У відповідь активісти зруйнували паркан і заблокували будівельні роботи. Протестувальники подали кілька позовів щодо дій забудовника, і в якості запобіжного заходу суд наклав арешт на павільйон «Квіти України». Пізніше будівля отримала статус об’єкта культурної спадщини.


Фото: Wikimedia Commons

Нове та Найкраще

1 172

677

594
948
Більше матеріалів