Французький фізик видав фото ковбаси за знімок космічного телескопа

Фізик Етьєн Кляйн, який є директором досліджень Комісаріату атомної енергетики Франції, розіграв користувачів твіттера, видавши знімок ковбаси чорисо за зображення далекої зірки. Після негативної реакції у мережі вченому довелося вибачитися за свій жарт, повідомляє Le Figaro.

Кляйн опублікував твіт 31 липня. «Фотографія Проксими Центавра, найближчої до Сонця зірки, розташованої за 4,2 світлового року від нас. Її зробив космічний телескоп „Джеймс Вебб“. Такий рівень деталізації… День за днем ​​відкривається новий світ», — написав учений.

Публікація науковця швидко поширилася мережею та отримала кілька тисяч ретвітів. Пізніше Кляйн пояснив, що насправді фото зображує шматок свинячої ковбаси чорисо. Він назвав свій жарт формою розваги і закликав користувачів обережніше ставитися до інформації у соцмережах, у тому числі до слів авторитетних учених і яскравих картинок.

Отримавши гнівну реакцію на свій твіт, через кілька днів Кляйн вибачився за поширення фейкових новин. Він наголосив, що ця ситуація чудово ілюструє той факт, що фейкові новини у соцмережах завжди успішніші, ніж справжні. Також він опублікував новий знімок телескопа «Джеймс Вебб», на якому зображена галактика Колесо Воза. «Цього разу фотографія реальна», — підкреслив учений.

Космічний телескоп «Джеймс Вебб», що є наступником «Хаббла», запустили у грудні 2021-го. 12 липня цього року NASA продемонструвало найбільш детальне на сьогодні інфрачервоне зображення далекого всесвіту, зроблене телескопом.

Нове та Найкраще

6 144

635

570
909
Більше матеріалів