Держкіно хоче реорганізувати Довженко-Центр — активісти вже виступили проти

Державне агентство України з питань кіно видало наказ про реорганізацію підприємства «Національний центр Олександра Довженка», повідомили у пресслужбі центру.

Керівництво Довженко-Центру, який у липні офіційно перейшов у підпорядкування Держкіно, заявляє, що керівний орган ніяк не обґрунтував своє рішення, яке «де-факто означає ліквідацію національного кіноархіву». Співробітників центру мають повідомити про можливе звільнення.

upd: На сайті Кабінету міністрів вже зареєстрували петицію з вимогою скасувати реорганізацію Довженко-Центру. Для її розгляду урядом потрібно зібрати 25 тисяч підписів. У Мінкульті, якому раніше підпорядковувався центр, заяву інституції назвали несподіванкою.

Наказ від 5 серпня передбачає передачу фільмів з колекції та майна Довженко-Центру держустанові «Науковий центр кінематографії України». Крім того, зі структури центру планують виокремити державне підприємство «Українська анімаційна студія», якій передадуть авторські права на українську анімацію.

«Таким чином відповідати за унікальну кінематографічну спадщину України Держкіно доручає де-факто „сплячій“ установі, що з моменту свого заснування за часів Януковича у 2011 році не здійснювала жодної діяльності, не має штату, відповідних компетенцій, сайту тощо», — йдеться у заяві Довженко-Центру.

Там додають, що у документі не згадано про кіноархівну і музейну колекції центру, які є частиною відповідних фондів України та підпадають під окреме законодавство. Також у заяві йдеться, що Держкіно не врахувало пропозицій установи щодо подальшої діяльності й не розробило плану її розвитку, як того вимагало розпорядження Кабміну від 26 січня 2022 року.

Довженко-Центр є найбільшим кіноархівом України, де зберігається понад 10 тисяч найменувань фільмів, документи з історії вітчизняного кіно і музейні експонати. У структурі установи діють фільмофонд, кіноархів та музей кіно, медіатека, видавництво, книгарня, простір «Сцена 6», лекторій і єдина в Україні кінокопіювальна лабораторія з цілісним плівково-цифровим циклом.


Фото: Андрій Бойко

Нове та Найкраще

6 208

663

583
942
Більше матеріалів