Українські культурні інституції закликали скасувати реорганізацію Довженко-Центру

Низка українських культурних інституцій закликали зупинити рішення Держагентства з питань кіно щодо реорганізації Довженко-Центру. Серед них — «Мистецький арсенал», Український інститут, Український ПЕН, які випустили спільне звернення до президента Володимира Зеленського та Кабінету міністрів. Окрему заяву з тією ж вимогою опублікував кінофестиваль Docudays UA.

У зверненні йдеться, що реорганізація зруйнує цілісну інституційну модель Довженко-Центру, яка полягає у збереженні, дослідженні, переосмисленні та промоції українського архівного і сучасного кіно. «Консолідована обґрунтована критика такого рішення з боку фахової культурної спільноти є серйозною підставою для перегляду відповідного наказу Держкіно», — наголошують автори звернення.

17 серпня Довженко-Центр, який з липня підпорядковується Держкіно, повідомив про наказ щодо своєї реорганізації. Це рішення в інституції назвали «ліквідацією національного кіноархіву». Того ж дня на сайті Кабміну активісти створили петицію про скасування наказу.

18 серпня Держкіно випустило власну заяву, в якій пояснило, що кіноархів не знищується, приміщення центру не віддають забудовнику, а його працівників не звільнятимуть. Натомість реорганізація, додали у відомстві, передбачає створення трьох профільних державних установ — «Української анімаційної студії», «Наукового центру кінематографії України» і «Національного центру Олександра Довженка». Останній, наголосили у Держкіно, залишиться у своїй будівлі й виконуватиме передбачені статутом функції, зокрема займатиметься розвитком музейної справи та кінокультури.

Довженко-Центр є найбільшим кіноархівом України, де зберігається понад 10 тисяч найменувань фільмів, документи з історії вітчизняного кіно і музейні експонати. У структурі установи діють фільмофонд, кіноархів та музей кіно, медіатека, видавництво, книгарня, простір «Сцена 6», лекторій і єдина в Україні кінокопіювальна лабораторія з цілісним плівково-цифровим циклом.

Нове та Найкраще

6 158

644

575
916
Більше матеріалів