Banda вигадала жест привітання з Днем Незалежності. Його скасували після критики у соцмережах

Рекламна агенція Banda спільно з Міністерством культури та інформаційної політики представили універсальний жест для привітання з Днем Незалежності України. Користувачі соцмереж розкритикували символ, зокрема через його сексуальний підтекст, після чого публікацію видалили.

Новий жест назвали Тризуб Незалежності. Він утворюється шляхом загинання безіменного пальця. «У ньому пульсує сила нашого Герба та живе дух Незалежності, бо жестовою мовою він означає букву Н», — відзначила агенція у пості, що згодом був видалений. У кампанії взяли участь співачки Надя Дорофєєва, Альона Альона і Ліда Лі, а також модель Даша Астаф’єва й учасник гурту Kalush КилимМен.

Публікація спричинила різку критику серед користувачів соцмереж, які закликали видалити пост і вказали на сексуальний підтекст цього жесту. Він називається «шокер», або two in pink one in stink, і описує пенетрацію вагіни вказівним та середнім пальцями й анусу мізинцем. Креативникам також дорікнули тим, що вони спробували «вигадати велосипед», адже в Україні тризуб зазвичай показують шляхом загинання великого пальця і мізинця. Цей жест відомий як «тризуб Чорновола».

дослівно: «два в рожеве, один у смердюче»

Невдовзі після видалення агенція опублікувала новий пост. У ньому її співробітники пояснили свою позицію тим, що їхнім завданням було обрати безпечний жест для усіх територій України. «Авжеж, ми знаємо і шануємо традиційний жест Тризуба з пальців, який використовував В’ячеслав Чорновіл. Проте, на жаль, зараз його небезпечно підіймати у підконтрольних росії українських областях. А ще він досить сильно асоціюється з однією з політичних партій», — написали у Banda. Реакція користувачів, додали в агенції, переконала їх у тому, що краще використовувати тризуб Чорновола.

Нове та Найкраще

6 340

716

623
982
Більше матеріалів