У Білорусі визнали екстремістськими соцмережі вигаданої держави Вейшнорії

Районний суд у білоруському місті Ліда оголосив екстремістськими матеріалами публікації у соціальних мережах віртуальної держави Вейшнорії. Її вигадали п’ять років тому для спільних військових навчань РФ та Білорусі. Про це повідомив місцевий правозахисний центр «Весна».

До списку екстремістських матеріалів внесли канали Вейшнорії у YouTube та Telegram, акаунти у Facebook, Instagram і TikTok, а також сторінки у російських соцмережах VK й «Однокласники».

Вейшнорія — віртуальна держава, яка нібито охоплює частини територій Мінської, Гродненської та Вітебської областей Білорусі. Її вигадали російські військові для легенди спільних навчань армій РФ і Білорусі «Захід-2017». За сценарієм навчань, Вейшнорія спільно з двома іншими вигаданими країнами планувала вторгнення до Білорусі з метою посварити Мінськ і Москву, які мали протистояти цьому.

Уявний ворог Білорусі майже одразу став мемом в інтернеті. Користувачі завели сторінки вигаданої країни у соцмережах, публікуючи жартівливі пости від її імені. Для Вейшнорії створили прапор, мапу і герб, а також вигадали віртуальні паспорти. Її «громадянами» стали понад 19 тисяч людей, пише «Наша Ніва».

Восени 2021 року влада Білорусі запровадила кримінальну відповідальність за підписку на «екстремістські» телеграм-канали. На той момент у Білорусі такими вважалися понад 100 телеграм-каналів, чиї автори критикували дії влади і публікували інформацію про протести.


Зображення: Мапа легенди російсько-білоруських військових навчань «Захід-2017» / Wikimedia Commons

Нове та Найкраще

6 222

670

588
946
Більше матеріалів