Гендиректора Yakaboo відсторонили від посади через сексистський жарт

Українська онлайн-книгарня Yakaboo заявила про відсторонення від управління компанією свого генерального директора Івана Богдана. Приводом послужив його жарт на адресу читачок, що викликав обурення у соцмережах.

Інцидент стався 28 вересня під час дискусії «Українська книга: після війни, геть від москви», організованої для учасників книжкової індустрії в рамках проєкту «Кудрявка Meetup». У відповідь на питання про аудиторію платформи директор Yakaboo заявив: «У цілому більше [книжок] купують жінки. Як завжди, витрачають кошти, які заробляють чоловіки».

Питання і відповідь можна почути з відмітки 50:32

Слова Богдана викликали різку критику в соцмережах. Багато читачок звинуватили його в сексизмі та приниженні власної цільової аудиторії, а також погрожували більш не купувати книжок у цьому магазині.

Сьогодні Yakaboo відреагувала на скандал. У своїй заяві компанія вибачилася та повідомила про відсторонення Богдана від управління. Функції СЕО тимчасово виконуватиме директорка з операційної діяльності Олена Безугла. «Ми впевнені, Іван Богдан не мав на меті нікого образити, оскільки ніколи не мав упереджень в питаннях гендеру та завжди ставився до жінок з повагою. Але його висловлювання не сумісне з цінностями, культурою та поглядами, які сповідує наша компанія, наші акціонери, наша команда», — йдеться в заяві книгарні.

Сам Богдан теж вибачився у фейсбуці. «Я усвідомлюю, що такі формулювання неприпустимі у жодній формі та за будь-якої ситуації. Повірте, я дуже жалкую про вчорашній інцидент. Ніколи так не мислив та не маю жодних упереджень в гендерному питанні», — написав він.

Yakaboo створили у 2004 році, Іван Богдан є одним із співзасновників. У 2009-му він став генеральним директором компанії. Зараз це одна з найбільших інтернет-книгарень України з понад 3 мільйонами клієнтів.

Нове та Найкраще

6 200

652

582
936
Більше матеріалів