Ілон Маск запропонував свій план завершення війни — і наразився на критику з боку українців

Засновник компаній SpaceX і Tesla Ілон Маск запропонував свій варіант завершення війни між Росією та Україною, опублікувавши у твіттері опитування. Пропозицію бізнесмена різко розкритикували українські користувачі, серед яких політики, дипломати і громадські діячі.

Усе почалося з твіту Маска ввечері 3 жовтня. Мільярдер запропонував своїй аудиторії проголосувати «так» чи «ні» за такий «мирний план»:

— перепровести вибори на анексованих територіях України під наглядом ООН. Росія йде звідти, якщо на це буде воля народу;
— Крим формально входить до складу РФ, як це було з 1783 року (до помилки Хрущова);
— забезпечити водопостачання Криму;
— Україна залишається нейтральною.

Свою пропозицію Маск пояснив тим, що шанси України на перемогу у війні невисокі через втричі меншу кількість населення, ніж у Росії. «Цілком імовірно, що це буде кінцевим результатом, — питання лише в тому, скільки людей помре до цього. Також варто зазначити, що можливим, хоч і малоймовірним результатом цього конфлікту є ядерна війна», — вважає Маск.

Наразі проти цього плану проголосували 60,1% користувачів, за — 39,9%. Підхід Маска розкритикували українські політики, дипломати і громадські діячі. Серед них — мер Києва Віталій Кличко, посол України у США Оксана Маркарова, колишній український посол у Німеччині Андрій Мельник, режисер Наріман Алієв, телеведучий Сергій Притула та інші.

На дописи Маска відреагував і президент України Володимир Зеленський. Він опублікував у твіттері опитування на тему «Який Ілон Маск вам подобається більше? Той, що підтримує Україну чи Росію?».

Згодом бізнесмен відповів президенту під цим твітом. «Я, як і раніше, дуже підтримую Україну, але переконаний, що масована ескалація війни завдасть великої шкоди Україні та, можливо, всьому світу», — пояснив Маск.

На фоні заяв підприємця вартість акцій компанії Tesla впала майже на 9% ввечері 3 жовтня. З початку російського вторгнення Ілон Маск підтримував Україну. 5 березня він написав: «Тримайся, Україно!» Також мільярдер погодився надіслати в Україну близько 20 тисяч терміналів Starlink.


Фото: Wikimedia Commons

Нове та Найкраще

6 192

652

581
932
Більше матеріалів