Американського гросмейстера викрили у шахрайстві. Раніше він обіграв чемпіона світу

Шаховий сайт Chess.com випустив розслідування щодо 19-річного американського гросмейстера Ханса Німанна. Раніше він опинився у центрі найбільшого скандалу у світі шахів за останній час. Шахіста викрили у численних випадках шахрайства, пише The Wall Street Journal.

У звіті йдеться про те, що Німанн, ймовірно, отримав незаконну допомогу в більш ніж ста онлайн-іграх, зокрема у 2020 році. Деякі з цих ігор мали грошові призи. Розслідування базувалося на таких методах виявлення шахрайства, як моніторинг поведінки шахіста і порівняння його ходів із тими, що пропонував потужний комп’ютер. Його швидкий кар’єрний прогрес назвали «статистично надзвичайним».

Експерти не дали висновків щодо шахрайства американця в офлайн-іграх, однак зазначили, що декілька його партій «заслуговують на подальше розслідування». Також у звіті сказано, що Німанн приватно зізнався у шахрайстві, тому йому заборонили доступ до сайту Chess.com, найпопулярнішої шахової платформи у світі.

Читайте також: Голий король: Як шаховий скандал пов’язаний з анальними бусами та Ілоном Маском

Скандал за участю Німанна розгорівся на початку вересня. Тоді він обіграв діючого чемпіона світу Магнуса Карлсена, перервавши його дворічну безпрограшну серію. Після поразки чемпіон знявся з турніру і згодом звинуватив юного суперника у шахрайстві, проте не розкрив жодних деталей. Згодом Німанн зізнався в порушенні правил гри двічі в онлайн-іграх — коли йому було 12 та 16 років, — але заперечив подібне в офлайн-партіях. Він навіть казав, що готовий зіграти оголеним, аби довести свою чесність.

Раніше провідний експерт із шахрайства у шахах Кеннет Ріган проаналізував усі партії Німанна за останні два роки та дійшов висновку, що немає причин підозрювати гравця у неправомірних діях. Наразі американець посідає 40-е місце у рейтингу Міжнародної федерації шахів, який очолює Магнус Карлсен.


Фото: Grand Chess Tour / Flickr

Нове та Найкраще

6 196

652

582
934
Більше матеріалів