Фільм про Маріуполь отримав премію Європейської кіноакадемії

Картина «Маріуполіс 2» загиблого в Україні литовського режисера Мантаса Кведаравічюса отримала премію Європейської кіноакадемії як найкраща документальна стрічка 2022 року. Церемонія нагородження відбулася у Рейк’явіку 10 грудня.

Кведаравічюс приїхав до обложеного російськими військами Маріуполя на початку вторгнення і фільмував там мирних жителів. Згодом він потрапив у полон й у квітні загинув. «Маріуполіс 2» змонтований з матеріалів, у яких зафіксовані події березня 2022 року. Прем’єра стрічки відбулася на Каннському кінофестивалі, де вона здобула спеціальну нагороду журі «Золоте око».

Найкращим європейським фільмом визнали «Трикутник смутку» Рубена Естлунда. Картину також відзначили нагородами за найкращі режисуру та сценарій, а виконавець однієї з головних ролей Златко Бурич став найкращим актором.

Найкращою європейською комедією назвали стрічку «Хороший бос» (Іспанія), анімаційною роботою — «Собаки та італійці не допускаються» (Франція, Італія, Бельгія, Швейцарія, Португалія), а короткометражкою — «Бабусине інтимне життя» (Словенія, Франція). На кінопремію номінували три фільми про Україну: «Будинок зі скалок» данського режисера Сімона Леренга Вільмонта, «Памфір» Дмитра Сухолиткого-Собчука та «Цензорка» Петера Керекеша.

Європейська кіноакадемія відзначила всіх українських продюсерів премією Eurimages Co-Production Award. Нагороду отримали Дар’я Бассель, Олександра Костіна, Єгор Олесов та Юлія Сінькевич. Уперше членом правління Європейської кіноакадемії став українець — продюсер і гендиректор «Артхаус Трафік» Денис Іванов.

Нове та Найкраще

6 204

659

583
940
Більше матеріалів