Кіно

«Кит» у морі банальностей: Рецензія на нову роботу Даррена Аронофскі

В український прокат вийшов фільм Даррена Аронофскі «Кит» — екранізація однойменної п’єси Семюеля Д. Гантера про професора, який намагається встановити контакт із близькими людьми. Дмитро Десятерик пояснює, чому яскрава гра акторів та глибокий драматичний матеріал не врятували «Кита» від банальностей.

Увага, у тексті є спойлери.

«Кит» — це історія останнього тижня життя Чарлі (Брендан Фрейзер), професора літератури, який викладає курси письменницької майстерності онлайн, у вільний від роботи час об’їдаючись ледве не до смерті. Його вага перевалила за двісті кілограмів, серце працює на межі зупинки. Причина повільного самогубства Чарлі — смерть Алана, «кохання всього його життя», заради якого вісім років тому він покинув родину.

У «Киті» є варіації двох улюблених сюжетів Аронофскі: про згубну одержимість та про розлючених дітей, які виступили проти неуважних батьків.

Те, що відбувається в «Киті», є варіаціями двох улюблених сюжетів Аронофскі: про згубну одержимість (згадаймо «Реслера» і «Чорного лебедя») та про розлючених дітей, які виступили проти неуважних батьків. Що б не займало героя/героїню — реслінг, партія в балетній виставі, порятунок від потопу, сум за загиблим коханцем, — це обов’язково буде доведено до крайнощів і матиме наслідком війну з найближчим оточенням.

Фото: Everett Collection

Дбайлива подруга-медсестра Ліз (Хонг Чау) безуспішно вмовляє Чарлі поїхати до лікарні. Дочка Еллі (Седі Сінк) щоразу мало не ногою відчиняє двері в захаращену квартиру, аби попросити в татуся допомоги й заразом повідомити йому, яке він «лайно». Зазирає Мері, покинута дружина (Саманта Мортон), щоби вчинити черговий скандал оточеному колом відчаю та роздратування Чарлі, з його по-дитячому беззахисним обличчям.

Ще одне обов’язкове джерело конфлікту у фільмах Аронофскі — релігія, і «Кит» не виключення. Тож до житла Чарлі прибивається юний місіонер Томас (Тай Сімпкінс), але цей прозеліт сам не без гріха, і допомога насправді потрібна йому.

Організувати дію довкола бездіяльного протагоніста — складне режисерське завдання, а у випадку з «Китом» майже нездійсненне.

Організувати дію довкола бездіяльного протагоніста — складне режисерське завдання, а у випадку з «Китом» майже нездійсненне. Оскільки Аронофскі властива прямолінійність та прагнення створити драму найпростішими методами, шумні візити організовані за настільки монотонним алгоритмом, що юдоль помираючого схожа на зупинку муніципального транспорту, а всі умовно ліричні сцени спрощені до мелодрами. Оточення Чарлі наче заклякло у похмурих масках, і цей хор звучить не так трагічно, як одноманітно.

Фото: Everett Collection
Фото: Everett Collection

Безумовно, Брендан Фрейзер тут — виняток. Для актора ця роль стала повноцінним поверненням на великий екран після багаторічної особистої та професійної кризи. У кожний діалог він вносить новий відтінок вразливості й навіть поетичності. Власне, герой Фрейзера і є китом — ніжним гігантом, викинутим на берег. Моменти, коли Чарлі розмовляє з дочкою або читає вголос уривки з її есею про «Мобі Діка» Германа Мелвілла, без перебільшення, пронизливі. Але навіть таланту Фрейзера бракує, щоб врівноважити незграбне втілення сценарію Семюеля Д. Гантера.

Найгрубіша банальність спливає в найвідповідальнішу мить — у фіналі. Аронофскі ненавидить релігію, але йому не чужа метафізика, доволі невибаглива. Оскільки в «Чорному лебеді» і «Реслері» («Кит» складає з ними неявну трилогію) герої, помираючи, падають, то тепер можна заради різноманітності відправити фізично важкого Чарлі вгору — метафора рівним чином заяложена й етично некоректна. Але Аронофскі не надто винахідливий у прийомах режисер, він бере те, що під рукою.

Мобі Дік — це невразливий білий кашалот, за яким женеться безумний капітан китобійного судна. Аронофскі гнався за черговою розпачливою історією, якою він зміг би замаскувати невміння створити високу драму. А в підсумку загарпунив сам себе. При цьому, щоправда, врятувавши кар’єру Фрейзера. Зрештою, хоч хтось мав вижити в цій трощі.

Фото на обкладинці: Niko Tavernise / Courtesy Everett Collection

Нове та Найкраще

659

583

608
940

Більше матеріалів