Зрізане графіті Бенксі на Київщині оцінили у 9 мільйонів гривень

Поліція повідомила про підозру організатору викрадення графіті «Жінка в протигазі», створеного вуличним художником Бенксі в селищі Гостомель. У результаті мистецтвознавчої експертизи визначили вартість роботи — понад 9 мільйонів гривень, повідомили в поліції Київщини.

2 грудня група осіб з Києва та Черкас зрізала графіті зі стіни зруйнованого будинку в Гостомелі, але була затримана поліцією. За даними слідства, мешканець столиці планував продати роботу та використати гроші на власний розсуд. Для цього він залучив кількох чоловіків, яких запевнив у тому, що має всі дозволи на демонтаж.

Як виявилося, організатором був 32-річний київський волонтер Сергій Довгий. За його словами, він хотів продати картину на аукціоні та передати гроші ЗСУ. Чоловіка підозрюють у замаху на таємне викрадення чужого майна в особливо великому розмірі в умовах воєнного стану. Йому загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

У листопаді 2022 року Бенксі створив сім графіті у Києві та Київській області. Після спроби викрадення роботи в Гостомелі інші твори митця почали охороняти. Раніше влада селища Бородянка заявила про плани експонувати графіті Бенксі у новому музеї війни, а в Ірпені художника визнали почесним громадянином міста.

Нове та Найкраще

6 234

677

594
947
Більше матеріалів