Штучний інтелект написав пісню у стилі Ніка Кейва. Музикант назвав її «лайном»

Фронтмен гурту Nick Cave and the Bad Seeds Нік Кейв негативно відреагував на пісню, створену програмою ChatGPT нібито в його стилі. Цей чат-бот зі штучним інтелектом може наслідувати стиль письма інших людей, повідомляє BBC.

Музикант опублікував у своєму блозі повідомлення від шанувальника, який надіслав текст пісні «у стилі Ніка Кейва», створеної ChatGPT. Зокрема, у приспіві є такі слова: «Я грішник, я святий. Я темрява, я світло. Я мисливець, я здобич. Я диявол, я спаситель».

Співак зазначив, що останнім часом багато фанів надсилали йому подібні тексти, створені цією програмою, однак він не розділяє їхнього ентузіазму. «ChatGPT може написати промову, есе, проповідь чи некролог, але він не може створити справжню пісню. Можливо, з часом він зможе написати твір, який буде неможливо відрізнити від оригіналу, але це завжди буде копією, різновидом бурлеску», — вважає Кейв. Він також назвав пісню «відстієм», «лайном» та «гротескною насмішкою».

За словами автора, пісні народжуються у стражданнях і є результатом складного творчого процесу, на який алгоритми не здатні. «ChatGPT не має внутрішнього світу, він ніде не бував, нічого не пережив, він не мав сміливості вийти за межі своїх кордонів, і, отже, він не має здатності до спільного трансцендентного досвіду», — підкреслив музикант.

ChatGPT запустили минулого року. Програму навчають на великих обсягах даних, які дозволяють їй робити прогнози щодо правильного об’єднання слів. Чат-бот використовували для створення рефератів, написання кодів для сайтів тощо, а актор Раян Рейнольдс замовив програмі сценарій для реклами мережі мобільного зв’язку.


Фото: Nick Cave by Amelia Troubridge / Wikimedia Commons

Нове та Найкраще

6 040

591

547
883
Більше матеріалів