Український фільм «Ля Палісіада» отримав нагороду на Роттердамському кінофестивалі

Роттердамський міжнародний кінофестиваль (IFFR) оголосив переможців цього року. Одним із них став український фільм «Ля Палісіада» режисера Філіпа Сотниченка, який отримав нагороду FIPRESCI.

«Ля Палісіада» був єдиною українською стрічкою, представленою в основному конкурсі — Tiger Competition. До складу журі входив український кінокритик Сергій Ксаверов.

Міжнародна федерація кінопреси

«Ля Палісіада» — повнометражний дебют Сотниченка в жанрі пострадянського нуару. Історія розгортається в Україні 1996 року, за кілька місяців до підписання протоколу № 6 Європейської конвенції з прав людини, що передбачав відмову від смертної кари.

У центрі сюжету — судовий психіатр, чиє спокійне життя змінюється, коли він має взяти участь у заплутаній історії вбивства міліціонера. Герой починає сумніватися у правильності системи правоохоронних органів, коли бачить усю беззаконність проведення судових експериментів над підозрюваним.

Зйомки проходили у Києві, на Закарпатті та у Бучанській виправній колонії. Для створення атмосфери 90-х кінематографісти застосували оригінальну технологію, що поєднує плівкове зображення та сучасні цифрові можливості. Більшу частину стрічки знімали на ретрокамеру, останні вцілілі касети для якої замовляли по всьому світу.

Картину «Ля Палісіада» вперше презентували на кіноринку Odesa International Film Festival у 2019-му, де вона здобула нагороду Руху солідарності за гендерну рівність від ООН. Фільм створено кінокомпаніями «Віател» та «Сучасне українське кіно». Проєкт реалізований за підтримки Українського культурного фонду, Держкіно та Гетеборзького кінофонду.

Нове та Найкраще

6 163

646

575
917
Більше матеріалів