У Парижі пошкодили картину, що зображує звірства росіян в Україні

У паризькому музеї «Токійський палац» пошкодили картину Fuck abstraction! швейцарської художниці Міріам Кан, пише ArtNews. Полотно зображує акт насильства: чоловіча фігура тримає за голову меншу фігуру зі зв’язаними руками під час орального сексу. У авторському коментарі до роботи зазначено, що вона показує злочини проти прав людини, вчинені російськими солдатами в Україні.

У неділю, 7 травня, неназваний відвідувач похилого віку розпилив фіолетову фарбу на картину. Чоловіка затримали охоронці та передали поліції. Як зазначили в музеї, затриманий не є активістом: він був незадоволений зображенням сексуального акту за участі дитини. Після цього дві музейні кімнати з роботами Кан закрили. Міністерка культури Франції Ріма Абдул-Малак назвала інцидент «нападом на свободу вираження поглядів».

Скандал навколо картини Кан розгорівся в березні. Тоді полотно викликало різку критику з боку консервативної публіки, яка звинуватила художницю у пропаганді педофілії. Петицію про вилучення твору з експозиції підтримали 13 тисяч людей, а сама робота стала вірусною у соцмережах.

Мисткиня пояснювала, що написала картину під враженням від повідомлень про масові поховання у Бучі та зґвалтування росіянами українських жінок і дітей. За її словами, жертва насильства на полотні не є дитиною. «Контраст між двома фігурами символізує тілесну силу гнобителя та крихкість пригноблених, які стоять на колінах і виснажені війною», — казала Кан.

Зрештою на захист мисткині й музею висловився суд, дозволивши залишити картину в експозиції. У Токійському палаці повідомили, що робота перебуватиме на огляді до закінчення виставки 14 травня. Її вже відвідали 80 тисяч осіб.

У своїй творчості Міріам Кан досліджує проблеми фемінізму, сексуального насильства, расизму та антисемітизму. Її роботи зберігаються у колекціях провідних музеїв світу, зокрема в Музеї сучасного мистецтва в Нью-Йорку, Tate Modern у Лондоні, Центрі мистецтв королеви Софії в Мадриді тощо.

Нове та Найкраще

6 200

652

582
934
Більше матеріалів